Tešnjar, buka, radno vreme i tužba I deo

U novembru mesecu 141 gradjanin koji živi u Tešnjaru i delu Knez Miloševe ulice potpisao je opomenu pred tužbu gradu Valjevu. Razlog ove opomene i odluke da tuže grad bila je činjenica da organi grada nisu adekvatno zaštitili gradjane koji žive u pomenutim delovima grada od buke , uništavanja imovine .

Stara čaršija Tešnjar praktično je poslednjih godina deo grada u kome se nalaze kafići , ali i noćni klubovi, odnosno objekti koji ne rade preko dana već samo par dana u nedelji, uglavnom vikendom i to sa produženim radnim vremenom. 

“Zbog propuštanja Grada Valjeva da nam pruži zaštitu i sprovede poslove koji su mu povereni, trpimo nematerijalnu štetu u vidu povrede prava ličnosti, i to povredu prava na neometano uživanje imovine, prava na zdravu životnu sredinu, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske, kao i prava na zaštitu fizičkog i pshičkog zdravlja”, naveli su meštani najavljujući tužbu.

Ipak tužba nije realizovana jer je , kako saznajemo, formirano  radno telo koje radi na izmeni propisa o radnom vremenu. Po istoj informaciji trebalo bi u narednih mesec dana da se pripremi nova odluka. Meštani tvrde da će, ako se ništa ne uradi, onda, podneti tužbu.

“Prema zvaničnim merenjima, koja je uradio Zavod za javno zdravlje Šapca, u delu Tešnjara između dva restorana, nivo buke u toku noći iznosio je 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć. U pešačkoj zoni, na uglu Kneza Miloša i Dušanove ulice, nivo buke u toku noći iznosio je 67 decibela, što je za 12 decibela više od granične vrednosti”, navedeno je svojevremeno u opomeni pred tužbu Udruženja građana “Stari grad – Tešnjar”.

Problem Tešnjara i buke, ali i radnog vremena ugostiteljskih objekata nije novi problem već njegovo rešavanje traje više decenija.

Prvi put ograničenje radnog vremena uvedeno je 1993. godine.

Nastaviće se…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.