Deca bogata znanjem na Instagramu

Blic/Ako imate Instagram profil, nema šanse da niste, makar u prolazu, “zakačili” neku od mnogobrojnih stranica “Rich Kids”. Ako već imati Instagram, greh će biti ako, namerno baš, ne počnete da pratite profil “Rich Kids of Knowledge”.

Prvi su, kratko i jasno, “Bogata deca” koja u svojim objavama, bez obzira da li su iz Rusije, Londona ili Balkana, bahato i bezobrazno, pokazuju sopstveno trulo materijalno bogatstvo – od kupanja u bazenima u koje se sipa Dom Perinjon, preko debelih bobonti novčanica u rukama na kojima su zlatni Roleksi, do fotografisanja na preskupim automobilima. Drugi su “Deca bogata znanjem”, koja su, možda čak preskromno, objavila svoje biografije – pune medalja, pehara i nagrada za obrazovanje, nauku i umetnost. Prve prate milioni korisnika Instagrama, druge tek par desetina. Na kojima će ostati ova planeta?

– Realno, sada jesmo u povoju i praktično u “zoni sumraka”, ali izaći ćemo na sunce držeći se nekoliko osnovnih maksima: samo radom na sebi stiče se neprocenjivo bogatsvo, znanje i obrazovanje se ne kupuju, samo pozitivan primer se računa, a ovo je put da napravimo brend pravih vrednosti – objašnjavaju na početku priče Beograđanka Katarina i Valjevci Lenka i Mihailo, prvi među “Decom bogatom znanjem” na Instagramu.

Katarina Lazić (19) je završila Filološku gimnaziju, osvajajući nagrade na brojnim literalnim konkursima u zemlji i regionu, uz “Zlatoustov venac” za besedništvo, web editor je Unije srednjoškolaca Srbije, član redakcije emisije za mlade “Promaja” na RTS, svira violinu, klavir i udaraljke… Valjevska gimnazijalka Lenka Živanović (17) već pet godina osvaja nagrade na republičkim smotrama istraživačkih talenata Srbije, na nemačkom glumi u pozorišnim predstvama igranim u Frankfurtu i Temišvaru, član je Evropskog parlamenta mladih, a uz to joj “ide” i umetnička fotografija… Njen školski drug Mihailo Timotić (17), još kao osnovac u specijalnom matematičkom odeljenju bio je đak generacije, od tada je nakupio hrpu medalja sa takmičenja iz matematike, fizike i programiranja, usput trenirajući vaterpolo…

– Pojavljivanje na profilu “Rich Kids of Knowledge” predstavlja jedan vid afirmacije i potvrde svih dosadašnjih zalaganja i dostignuća. Naravno da nije svakom uspehu neophodna javna potvrda, ali je činjenica da svaka promocija pravih vrednosti vodi ka ozdravljivanju društva – kaže ovih troje darovitih klinaca, isitičući da je, za sada, nemoguće napraviti pandan materijalnim “Rich Kids”, ali da je poruka da se znanje i obrazovanje ipak isplati najbolja ako je ilustrovana sopstvenim primerom.

– Pogrešni uzori, zbog kojih su mladima danas “bliže” materijalne od duhovnih vrednosti, velika su zasluga propagande nad tinejdžerima. Čvrsto verujemo da je svaki adolescent po prirodi koncetrisan na saznavanje i nova iskustva, samim time spreman na učenje i potom sposoban da razlkuje prave od nepravih vrednosti. Glavni problem je nedovoljna informisanost, za šta čak mladi nisu toliko ni krivi. Jednostavno rečeno, teško je u moru šturih, tabloidnih vrednosti pronaći one prave i još teže je pridržavati ih se na duže staze – pričaju Katarina, Lenka i Mihailo.

I veruju da će sopstvenim primerima ovom Instagram profile pridružiti još Dece bogate znanjem, ne samo iz Srbije i Balkana. I već narednog leta biti domaćini prvog svetskog festivala “Rich Kids of Knowledge”, što je još jedna ideja ovog projekta.

 P. VUJANAC

FOTO: Profili Katarine, Lenke i Mihaila sa “Rich Kids of Knowledge”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.