“Ajde Sladjana, ajde Radoviću I neki pekaru”

Sednica Skupštine grada nije donela nijedno konkretno rešenje  ni konkretne datume realizacije za bilo koji problem Valjeva, deponiju, aerozagadjenje, ali je zato predsednik Skupštine odbornike nazivao pogrešnim imenima, a Radojica Rstić šef odborničke grupe SNS “održao lekciju” odborniku Ljubomiru Radoviću o tome koga predstavlja , zaboravljajući  ili pak namerno rekavši, da je predsednik njegovog GO Slobodan Gvozdenović u Skupštinu ušao prvobitno kao odbornik Pobede, a potom prešao u vode SNSa . Isti Rstić promenio je više partija .

Odborniku Skupštine grada predsedavajući se mora obraćati sa političkom korektnošću. Odnosno ukoliko daje reč nekom odborniku prisutne mora izvestiti rečima : “Reč ima odbornik/ca” pa ime govornika. U obraćanju nije primereno iznositi titule govornika što predsednik Skupštine MIlorad Ilić čini govoreći da reč ima doktor taj I taj .  Svojevremeno je u Skupštini grada vodjena I polemika na ovu temu kada je sada pokojni Života Jankićević tada odbornik LDP-a stavio primedbu predsedavajućem Goranu Lučiću da ne može najavljivati doktora Iliju Tripkovića već odbornika Iliju Tripkovića. Jankićević je tada upitao: “Kako ćete onda najaviti odbornika koji je automehaničar, pekar ili možda odbornika SPS –a Karilja koji ima samo osnovnu školu?”

Ovo pravilo važilo je sve dok trenutka dok vodjenje sednice Skupštine nije preuzeo Milorad Ilić koji se odbornicima obraća dok govore, a prisutne obaveštava rečima : “Izadji Radoviću”, “Ajde Snežana”.

U toj “familijarnosti” kog po pravilu ne treba da bude predsedavajući je danas na sednici rekao da je pristigao odbornik Mladenović , a u salu je ušao odbornik Milenko Dragojević. Predsedavajući je potom sa osmehom konstatovao da je neki pekar jer ima I pekara Mladenović.  Javnost ipak treba da zna da “To” nije neki pekar to je vlasnik pekare “Milence” inače odbornik Grada Valjeva koga su gradjani legitimno izabrali na izborima I ima svoje ime I prezime.

Predsedavajući je tako odbornici Snežani Spajić rekao : “Izvoli Sladjana”, na šta ga je odbornica Spajić ispravila rečima da ona nije Sladjana već Snežana. 

Radojica Rstić šef odborničke grupe SNS-a pokušao je da održi lekciju odborniku Ljubomiru Radoviću koji je zatražio da ukoliko je moguće ubuduće sednice ne budu zakazivane na dan završetka školske godine jer tog dana prosvetni radnici imaju mnogo obaveza. Prvi odgovor je dao predsedavajući rekavši da je nemoguće izaći u susret I da Skupština mora da ima svoj kontinuitet.

Evo šta je rekao ničim izazavan Rstić koga Radović nije pomenuo u govoru: “”Oni koji sebe ovde predstavljaju da zastupaju prosvetne radnike, moram da kažem da to apsolutno nije tačno jer kada pričaju o izbornoj volji građana moram da ih podsetim da su oni izabrani na jednoj listi i da su upravo oni izigrali izbornu volju birača koji su ih izabrali da dođu u Skupštinu. Jer kada vas građani izaberu na jednoj lista, a vi je napustite i predstavljate samog sebe u ovoj Skupštini, to je izigrana volja građana. Vi ovde predstavljate samo samog sebe. Kada se budete kandidovali pod Vašim imenom i prezimenom i dobili podršku građana onda možete reći da ih predstavljate. Sada ne predstavljate ni prosvetne radnike, ni prosvetnu zajednicu, predstavljate samo samog sebe!”

Da li namerno ili slučajno Rstić je najpre zaboravio da je svojevremeno bio član Karićeve stranke , ako se govori o prelaženju iz partije u partiju. Potom da u Sali sedi više odbornika koji su promenili partije . Da li namerno ili slučajno Rstić je zaboravio da je predsednik GrO SNS u Valjevu prvobitno u Skupštinu ušao sa liste GG Pobeda, a potom prešao u SNS prevodeći sa sobom još pet odbornika. Da li je onda izborna volja gradjana izigrana ? Ili je sve opravdano ako se radi o učlanjenju u vlast? Da li se odbornik Rstić sam kandidovao na izborima ili je bio deo neke liste?

Odbornik Ljubomir Radović u Skupštinu je ušao kao odbornik Dosta je bilo , a potom je zbog neslaganja sa politikom te grupacije postao samostalni odbornik. Njegov govor na sednici danas bio je u više navrata prekidan od strane predsedavajućeg koji je na svaki način pokušavao da Radovićevo izlaganje predstavi kao političku promociju. Isti predsedavajući je potom konstatovao da je Raddović prekoračio vreme govora , a da prethodno nije merio vremenski polemiku koju je sa mesta na kom je sedao vodio sa odbornikom Radovićem.

Ovaj skupštinski saziv ostaće zabeležen upravo po ružnim rečima koje su se čule, uvredama u smislu postavljanja lekarskih dijagnoza, dobacivanja predsedavajućeg, neumesnih šala I nedozvoljenog načina obraćanja.

Posao predsednika Skupštine je sprovodjenje Poslovnika o radu, a nigde u njemu ne piše dobacivanje odborniku, podsmevanje, komentarisanje ili polemika . Predsednik Skupštine se može obratiti Skupštini sa svojim mišljenjem , ali to mora naznačiti da se obraća kao odbornik. Isti može ukoriti odbornika, izreći meru odborniku ukoliko krši pravila Poslovnika ili ometa rad Skupštine. Odbornik za govornicom ima imunitet za izgovoreno, ali nijedan zakon niti pravilo ne može odrediti šta će odbornik govoriti. O tome treba odluči svaki odbornik , a na osnovu etičkog I moralnog kodeksa.

2 comments on ““Ajde Sladjana, ajde Radoviću I neki pekaru”

  1. bravar

    U ovakvom moru ne zaposlenosti u gradskoj skupštini rade penzioneri,pa čak i neki koji su bili po zatvorima, i najgore ljudi koje je nekada narod koji je ušao u zgradu Opštine grada i izbacio iz kancelarije napolje.Takvi sada drže moralne pridike

    Reply
  2. Goran Markovic

    Da podsetim samo gradjane , taj isti Radoica Rstic je nekoliko puta na sastancima Gro SNS u Valjevu kada je preleteo od Karica obracao prisutnima recima,pa vi zaista iz SNS ne znate kako to treba da izgleda gde je bio prekidan od strane prisutnih , znaci njemu je bitna foteljica , novac i samo benefiti.Evo ponovicu neka me tuzi Radoica Rstic je pravosnazno osudjen na zatvorsku kaznu , gde postoji i validni dokument, ko veruje Rsticu ko ga postavlja { kao sada gde je na celu odbornicke grupe SNS}, da podsetim za NEVIDLJIVU DECU pa jos x propusta , hvalio je gvoizdenovica kako je najbolji budzet u Srbiji zahvaljujuci ginekologu ,,,kad on POTOP, pa onda dodje Lazar Gojkovic i Rstic Radoica ne rece ni jednom da je sada prazna kasa , covek koji mora da odgovara jer je bio ucesnik u odlukama koje je gvozdenovic donosio ako nista ono podrska .Medjutim svako ko podrzava Rstica i tad i sada odgovorno tvrdim on je protiv gradjana Valjeva i Drzave Srbije i sto je jos zalosnije pored njega se provlace i druge bakamunde i ja sam pisao o mnogim desavnjima i da ponovim .Kada bude neko krivicno odgovarao za haos u Valjevu mozemo pricati o postenom odnosu o Valjevu i o Srbiji , ovako NE .P.S Ja nisam opcija Radovica koji je dosao do diplome posteno i da ga tamo neki Rstic ili Gajic Milan prozivaju , e zato ODGOVORNOST , bukagije .

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.