Valjevski Centar VTO merilo rada svima u Srbiji

Centar za vantelesnu oplodnju OB Valjevo, postoji već 6 godina. Centar godišnjicu dočekuje radno. Do sada je zahvaljujući radu Centra rodjeno 347 beba. Valjevski Centar VTO postao je merilo uspešnosti I zadatak ostalim centrima u Srbiji. Dok pacijenti dolaze sa svih strana, prve valjevske bebe imaju po pet godina.

Posle prošlogodišnjeg malog jubileja kada je svečano obeleženo pet godina od osnivanja Centra za vantelesnu oplodnju , ove godine  6 godina postojanja obeleženo je  konferencijom za novinare kojoj su prisustvovala I deca koja su rodjena upravo zahvaljujući radu I postojanju Centra .

“Prošle godine imali smo na proslavi mnogo gostiju I to najviše naše dece , a ovu godinuo beležavamo uglavnom radno. Posla ima puno, sve više pacijenata se odlučuje da izabere naš Centar VTO da iskoriste te pokušaje koje finansira RFZO. Trudili smo se da pratimo sve ono što je najnovije I najmodernije u struci I sve one metode koje se primenjuju u našoj državi smo primenili, a u mnogim stvarima smo bili čak I prvi u našoj zemlji. Od prvog dana smo primenjivali metodu zamrzavanja embriona , a prateći trend I struku uveli smo I novu metodu zamrzavanja jajnih ćelija. To radimo iz strogo medicinskih razloga I nastale su prve trudnoće na ovaj način”, rekao je dr Branko Budimirović.

Inače zahvaljujući upravo ovoj metodi zamrzavanja jajne ćelije u julu je u Valjevu rodjena I prva beba začeta primenom ove tehnike. “Kad vidimo ovu našu decu kako su vesela I rastu, roditelji srećni, to nam je najveći motiv da nastavimo dalje”, rekao je dr Budimirović.

Embriolog Centra  Mirka Djordjević  je rekla da je samo pogled na svu decu koja su rodjena zadatak  za Centar da metode unapredjuje I primeni nove. Glavna sestra odseka Mirjana Jovanović iznela je podatke koji govore u prilog velikim uspesima valjevskog Centra VTO: “Do danas 347 rodjenih beba, 188 dečaka 159 devojčica, a prošle godine 56 beba je rodjeno. Posebno za ovu godinu treba istaći da je u 2018. tristota beba došla na svet. I imamo par koji je već iz jednog procesa imao bebu kod nas pa su ove godine dobili I drugu bebu u našem Centru iz odmrznutih embriona. Postoje planovi I za sledeću godinu, tim nam je mali , a parova je sve više. Nadamo seda ćemo I dalje biti bez liste čekanja“, kaže Jovanović.

U ime svih roditelja timu VTO zahvalila se majka dvojice dečaka  Milica Marić, inače  299 I 300-bebe rodjene  upravo na pomenuti način .”U ime svih porodica, u ime Ilije I Janka samo mogu da se zahvalim svima , celom timu I posebno dr Budimiroviću. Naša borba za potomstvo je trajala 4 godine , a procedura par meseci. U toku te četiri godine imala sam dve hirirške intervencije I tada smo se obratili Centru I vrlo brzo se ostvarili u ulozi roditelja. Vreme je vrlo bitan faktor I naša poruka svima koji imaju ovaj problem jeste da potraže pomoć čim shvate da problem postoji da misle pozitivno I veruju u ostvarenje cilja”.

MirjanaKovačević majka prvih blizanaca, Lola I Gavrilo koji imaju sada po 5 god, nekrijući zadovoljstvo je istakla da Valjevo ima tim najbolji na svetu. “Borba za potomstvo je teška I naporna I decu smo dobili posle 16 godina. Moja porukaje ne gubiti nadu dokle god imate snage I volje I kad izgubite I padnete , morate ustati jer morate se boriti ima šanse da se dobiju deca. Ko ne prolazi kroz to ne razume koliko je teško I kakva se borba vodi , ali kad se dobije beba sve se zaboravi. Moja poruka timu je nemojte odustati, nastavite ovako”,rekla je Kovačević.

Načelnik službe ginekologije Nenad Dimitrijević je rekao da je valjevski Centar VTO postao merilo rada I uspešnosti u Srbiji . “Posebno smo ponosni što svaka žena koja dodje može uraditi I svu pripremu I zaokružiti process. Zahvaljujući ovom radu postali smo merilo ostalima . Sve što se u ovoj oblasti radi u Srbiji meri se po radu I u odnosu na rad Centra u Valjevu. Sada nam je neophodno širenje kadra da bismo mogli da radimo dalje još bolje I još više. Nagoveštaji postoje I očekujemo realizaciju toga”, rekao je Dimitrijević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.