Šta radi Zdravstveni sabor Valjeva?

Skupština grada je u februaru ove godine usvojila odluku o započinjanju projekta „Valjevo zdrav grad“. Kako je tada na sednici Skupštine najavio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović u ovoj godini trebalo je da bude održana najpre javna rasprava na ovu temu , a potom i izrada Studije. Javna rasprava nikada nije održana .

“ Kako se navodi samim projektom je istaknuto da se njegovim usvajanjem obezbedjuje aktivnija primena politike SZO „Zdravlje u svim politikama“. 
Sledeći te principe , usvajanjem projekta zdravstvena politika Grada opredeljuje se ka postizanju ciljeva: obezbedjenju zdravih uslova života, obezbedjenju jednakih uslova za korišćenje neophodne zdravstvene zaštite, podizanje zdravstvene svesti gradjana u pravcu prevencije i promocije zdravih načina života, očuvanje prirodnih resursa, jačanje društvene solidarnosti , ulaganje u primarnu i sekundarnu zdravstvenu zaštitu. 
Iz ovog projekta koji je predlog Paje Momčilova , savetnika gradonačelnika, proizilazi i formiranje radnog tela Zdravstveni sabor koji bi uključivao sve relevantne faktore vezane za oblast zdravstva i zaštite životne sredine” prenela je Vamedia dobijenu informaciju 6. Februara 2018. Godine.

Koliko je poznato nakon toga je formiran Inicijativni odbor , ali je svaka dalja informacija o radu ovog odbora izostala. Na sednici Skupštine gradonačelnik Slobodan Gvozdenović 21. februara  najavljuje da će u narednom periodu biti održana i javna rasprava u koju će biti uključeni sve relevantni faktori po ovom pitanju , ali i sami gradjani. „Osnov svega ipak je Studija o zdravstvenom stanju naših gradjana. Predvidjeno je da tom studijom bude obuhvaćeno do 3000 ispitanika svih starosnih doba do 80 godina starosti. Tu ćemo kroz niz pitanja koje struka predvidja i smatra kao relevantne doći do osnovnog zadatka ili više zadataka. Sam projekat vrlo je zahtevan i obiman”, kaže Gvozdenović. 

Projekat je očito toliko obiman da se javna rasprava nikada nije ni održala, a da jeste već tokom leta bismo znali parametre I imali pokazatelje kakvo je zdravstveno stanje naših gradjana , koje su to problematične tačke u Valjevu I ako ih rešavati.

U trenutku kada se u Valjevu jedva diše I kada se sporadično iznose informacije o tome koliko zagadjen vazduh šteti našem zdravlju u gradu je bilo neophodno prikupiti potpise kako bi se uopšte održala javna rasprava na temu aerozagadjenja. Uskoro će biti održana I donatorska večera kako bi se obezbedili neophodni aparati za porodilište , inicijativa je potekla od lekara u valjevskoj bolnici. Pojedini lekari bolnice istovremeno organizuju razgovore sa sponzorima kako bi se obezbedilo neophodno.

Ako to rade lekari čiji je posao da leče gradjane, a ne da budu menadžeri na šta su silom prilika primorani , šta onda radi taj Zdravstveni sabor?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.