Šahovski jubilej u Valjevu uz Karpova

Valjevo je 138 godina igranja šaha u gradu na Kolubari i 70 godina postojanja šahovskog kluba “Sveti Nikolaj Srpski” proslavilo svečanom akademijom i simultankom koju je na 15 tabli sa poznatim ličnostima i Valjevcima odigrao nekadašnji svetski šampion Anatolij Karpov, počasni građanin Valjeva.

O istoriji valjevskog šaha govorili su Branislav Rakić, novinar i publicista, i dr Boško Đukanović, počasni predsednik kluba “Sveti Nikolaj Srpski”, koji je pod njegovom komandom ostvario najbolje rezultate u istoriji, od povratka u Prvu ligu Srbije 2006. godine, preko osvajanja Kupa Srbije godinu dana kasnije, do osvajanja dve titule ekipnog prvaka države, 2009. i 2016. godine, kada je VŠK “Sveti Nikolaj Srpski” učestvovao i na klupskom prvenstvu Evrope.

Posle svečane akademije, Anatolij Karpov je u hotelu “Grand” odigrao simultanku sa poznatim ličnostima iz javnog i kulturnog života Srbije i građanima Valjeva, među kojima su bili i fudbalska legenda Dragoslav Šekularac i košarkaški trener Vlade Đurović.

Šah je u Valjevo doneo književnik i putopisac, potomak slavne porodice Nenadovića, Ljuba Nenadović i to osamdesetih godina 19. veka, a prvi klub osnovan je 1929. godine kada mu je predsednik bio Petar Marković, advokat i poslanik Ustavotvorne skupštine.

Prvo prvenstvo Valjeva u šahu održano je u kafani nadomak hotela “Grand” a titulu je poneo tada šesnaestogodišnji učenik Rostom Der Hazarjan, iz čuvene porodice valjevskih Jermena, koji je kasnije drugovao sa šahovskim svetskim pravcima kao što su Tigran Petrosjan i Mihail Talj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.