Potpisi prikupljeni odmah, javna rasprava u decembru

imageZa manje od 30 minuta aktivisti Lokalnog fronta i druge grupe gradjana prikupile su neophodnih 100 potpisa za ordržavanje javne rasprave o aerozagadjenju u Valjevu . Gradjani su pokazali veliko interesovanje za rešavanje ovog problema. Skupština grada prihvatila je predlog da se u decembru održi javna rasprava na temu aerozagadjenja .

 

Nezavisni odbornik Ljubomir Radović je još pre devet meseci tražio da se otvori javna rasprava o kvalitetu vazduha , a samo jedan odbornik je glasao za dok su svi ostali bili protiv. „Ovde smo se skupili kako bismo sakupili dovoljan broj potpisa kako bismo otvorili javnu raspravu o kvalitetu vazduha i to je prvi korak koji do sada gradska vlast nije htela da učini. Neverovatno je koliko je veliki odziv gradjana . Želimo da pošaljemo poruku odbornicima da isti vazduh dišemo i mi i oni , da ovo nije političko pitanje jer je ovo problem svih nas. I oko ovoga ne ma razloga da se raspravljamo i svadjamo“, rekao je aktivista Lokalnog fronta Ivan Milovanović prilikom održavanja akcije prikupljanja potpisa .
On navodi da vlast mora da shvati da se pitanje zdravog vazduha ne može posmatrati politički i da mora da dozvoli gradjanima da zahtevaju rešenje problema. „ Ako odborici nisu sami bili svesni u martu ove godine da je neophodno preduzeti nešto i organizovati raspravu za početak onda je ovo sledeći korak. Za deset minuta prikupili smo preko 50 potpisa. Već imamo 150 potpisa , a treba nam sto . Ovo je jedan i ujedno test da vidimo šta gradjani misle o situaciji , kolika je njihova svest o važnosti rešavanja ovog problema. Vidimo da je velika“, rekao je Milovanović.
Na sednici Skupštine grada potom je predlog da se organizuje javna rasprava iznela Demokratska stranka što je Skupština i prihvatila. Predsednik Skupštine dao je praktično dva zaključka , dok se prvi odnosi na aerozagadjenje i javnu raspravu , drugi se odnosi na obavezu Gradskog veća da dostavi izveštaje Skupštini o stanju gradske deponije i situaciji vezanoj za deponiju Kalenić.

 

image Za skupštinskom govornicom gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović najpre rekao da je bio upoznat da će DS predložiti javnu raspravu i dodao da će u nju biti uključeni relevantni činioci medju kojima su i zdravstveni radnici. „Nikada nikakav izveštaj nismo dobili i pretpostavljam da je izvor informacije neki novinski tekst koji je moram priznati amaterski napisan . Ja nikakavu zvaničnu informaciju nisam dobio ni od Zavoda za javno zdravlje izuzev što me je direktorka Zavoda obavestila da nije poznato ko je dao izjavu za taj novinski tekst“, rekao je Gvozdenović. U daljem toku sednice Gvozdenović se još jednom osvrnuo na aerozagadjenje kada je za govornicom rekao da Valjevo nije Hirošima ni Nagasaki već ima decenijski problem sa zagadjenjem.
Gvozdenović istovremeno nije objasnio ni zašto ove godine od Zavoda nije traženo merenje prisustva suspendovanih PM 10 čestica.
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.