Političke analize načelnika budžeta

imageNa sednici Skupštine najduže se raspravljalo o izvršenju budžeta za period od devet meseci ove godine. Načelnik odeljenja za budžet Željko Tabašević za govornicom imao i političku priču što su odbornici opozicije oštro osudili. Tabašević je govoreći napravo i neka poredjenja. Šta se poredilo?

 

Željko Tabašević načelnik odeljenja za budžet po mišljenju odbornika opozicije ponovo je prekoračio svoje dužnosti kada je u uvodnoj reči vezanoj za izvršenje budžeta za prvih devet meseci ove godine pored iznošenja podataka u drugom delu svog govora pokušao da napravi i uporedne analize.
„Osvrnuo bih se malo i na analizu ovihtekućih prihoda i rashoda u prethodnom periodu , recimo 2002 godine bili su na nivou od 7 miliona evra , 2016. godine je već to troduplo više 22 miliona evra , znači kada pravimo poredjenje recimo 2002. godine vrednost evra je bila 6o,67 , kažem u realnom iznosu , gledamo sve , vidi se da je tu tendencija rasta. Evo po završnom računu za 2017. godinu bili smo na nivou od 23 miliona evra , kažem prihodi koji su jedino oporeziva kategorija koji stižu u kontinuitetu. Evo 2008. godine tekući prihodi bili su na 21, prihodi od poreza na zarade već 2011 620 miliona , vrednost evra je bilo 120 dinara. Mi smo već sad prihodovali 8 miliona evra…“ , govorio je dugo Tabašević.
U njegovim analizama bilo je više nego očigledno da se ne radi o procentu izvršenja budžeta za period od devet ili šest meseci već se radilo na mahove o analizi prihoda ostvarenog po osnovu poreza na zarade. Na ovakvo izlaganje Tabaševića reagovao je odbornik Duško Rakić DS koji je najpre konstatovao da samo još nije čuo kakvi su prihodi bili ili završni računi 1996. godine, 1935. ili 1945 . godine . „Normalno je da prihodi rastu u odnosu na ono što je bilo pre pedeset godina ili deset . Ovde ponovo imamo politički govor jednog činovnika, a zakonom je to najstrožije zabranjeno. Ako hoćete realna poredjenja uzmite onda i inflaciju i stopu rasta cena na malo , lične dohotke. Ovako to tumačiti političkim govorom nije u redu . Ja sam i na prošloj sednici , obraćam se Vama predsedniče Skupštine, skrenuo pažnju na ovakvo ponašanje činovnika koje zakonom nije dozvoljeno i evo danas ponovo slušamo istu priču. Molim Vas mi ovde govorimo o tome da pare nisu potrošene na primarne stvari za grad, komunalnu izgradnju, industrijsku zonu i slično već ovde novac odlazi za proslave, dočeke“, rekao je Rakić.
Načelnik budžeta , zanimljivo, nije napravio poredjenje koje bi nam reklo kakvo je izvršenje budžeta bilo ranijih godina u istom vremenskom periodu. Primera radi mogao je navesti da je 2014. godine u prvih šest meseci budžet je realizovan sa 43,6%. , a 2018. godine za devet meseci taj procenat je 49,7%. Ili ne moramo daleko , 2017. godine izvršenje budžeta za devet meseci iznosilo je 64%.
Evidentno je da je u konfuznom govoru analize Tabašević preskočio upravo važne parametre o kojima je govorio i odbornik Rakić kako bi analiza bila valjana. Na samom kraju rasprave Tabašević je objasnio da on nije samo načelnik već i predlagač tačke dnevnog reda. Ipak nijedna od ove dve funkcije ne daju mu za pravo da se po zakonu može baviti politikom i držati političke govore , a što je važnije , njega skupštinska govornica ne štiti , odnosno s obzirom da nije odbornik Tabašević nema imunitet za izgovoreno za govornicom pa bi za izgovoreno mogao po zakonu i odgovarati .
Na konstataciju odbornika opozicije da budžet do kraja godine, s obzirom da je ostalo još jako malo pa ni po završnom računu, neće imati visoko izvršenje jer je gotovo nemoguće da se dostigne još 50% za samo preostala tri meseca koja nisu obračunata , a naći će se u završnom računu. Tabašević je tvrdio da se mora sačekati završni račun i da će se tu sve videti. Tabašević je opet u analizi propustio da kaže da je završni račun recimo za 2015. godinu pokazao izvršenje budžeta od 99,71%. Da li se tome nadamo I na kraju 2018? Sudeći po onom što se moglo čuti od načelnika budžeta I odbornika SNS-a , treba očekivati upravo ovakve procente , a ko zna, možda I bolje?
S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.