Obuka za merenje krvnog pritiska u mesnim zajednicama

imageU okviru brojnih aktivnosti Polivalentna patronažna služba Doma zdravlja Valjevo jednom mesečno u prostorijama mesnih zajednica sprovodi kontrolu zdravlja, pre svega pritiska, i daje savete sugrađanima.

Od ovog meseca Patronaža će organizovati i obuku obolelih od hipertenzije za samomerenje i evidenciju dobijenih vrednosti. Posle predavanja o ishrani planirana je radionica u okviru koje će zainteresovani sugrađani moći da provere ispravnost svojih aparata za merenje krvnog pritiska, nauče pravilnu tehniku merenja i način evidencije dobijenih vrednosti. Osim toga, dobiće i karton za evidenciju pomoću kojeg će lakše moći da prate kretanje svog pritiska.
Radionice će biti realizovane u mesnim zajednicama po sledećem rasporedu:
– Nada Purić – prvi ponedeljak u mesecu od 9 do 11 časova
– Gradac – prva sreda u mesecu od 8 do 10 časova
– Krušik – prvi četvrtak u mesecu od 8 do 10 časova
– Dom penzionera – poslednji ponedeljak u mesecu od 8 do 10 časova
– Naselje oslobodilaca Valjeva – poslednja sreda u mesecu od 8 do 10 časova
Visok pritisak vremenom dovodi do niza ozbiljnih zdravstvenih problema, naročito ako osoba ne zna da ga ima i ako nije pod kontrolom. Na osnovu jednog merenja ne može se izvući zaključak da li je pritisak povećan ili ne. Potrebno je sprovesti više merenja, tokom nekoliko dana, i ako se izmere povećane vrednosti može se posumnjati na povišen krvni pritisak. Takođe, osobe kod kojih je postavljena dijagnoza hipertenzije treba redovno da kontrolišu vrednosti krvnog pritiska u cilju korekcije terapije. Ako redovno prate i evidentiraju vrednosti krvnog pritiska, to olakšava postavljanje dijagnoze ili korekciju ordinirane terapije izabranom lekaru. Veoma je važno znati pravilnu tehniku merenja, ali i primenjivati zdrave navike u svakodnevnom životu. Takođe, neophodno je adekvatno evidentirati dobijene vrednosti, kako bi podaci bili pregledni.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.