Neuništiv duh igrača

U prepunoj Sali Centra zakulturu celovečernji koncert održalo je KUD „Kosta Abrašević“. Sjajni nastupi propraćeni su gromoglasnim aplauzima, a ovo Društvo je izvesno pokazalo da ima značajno mesto u valjevskom folkloru.

Drugi koncert od osnivanja, u prepunom Centru za kulturu održalo je KUD-vo „Kosta Abrašević“. Na samom početku gledaoci su mogli da vide kratak film o radu društva i njihovim realizovanim turnejama u 2018. godini praćeno pesmom Mikija Jevremovića „Valjevo voljeni grade“. Igrački deo koncerta počeo je ipak igrama iz Srbije, a prisutni su potom mogli da vide dobro upakovan kolaž igara iz raznih krajeva naše zemlje, ali i Italije i Bugarske.

Na sceni u Centru zakulturu svoje igračko umeće pokazalo je nekoliko generacija igrača, a poseban doprinos dala je i etno pevačka grupa čija je jedna od pesama „Dodole“ispraćena i od strane orkestra.

Amatersko kulturno umetničko društvo “KostaAbrašević”, skraćeno “KUD Abrašević Valjevo” osnovano je ponovo 20. marta ovegodine  nakon što je prvobitno društvo koje je postojalo duže od 100 godina bez saglasnosti Skupštine amatera ugašeno. Grad Valjevo oformio je svoju Ustanovu pod nazivom Centar za negovanje tradicionalne kulture, ali je najveći broj igrača želeo da ostane van politike I pojedinačnih interesa pa je na konferenciji za novinare koja je svojevremeno održana rukovodstvo CZNTK I potvrdilo informaciju da je došlo do odlaska  velikog broja igrača.

Zaljubljenici u folklor ostali su dosledni svojim težnjama pa je osnovano KUD “Kosta Abrašević”. Da je duh igrača neuništiv Valjevci su mogli da vide već na Tešnjarskim večerima , ali I naprvom koncertu novog društva koji je održan takodje u Centru za kulturu. Već ovaj koncert nedvosmisleno je pokazao da je škola starog Abraševića sačuvana, a entuzijazam I energija igrača različitih generacija svedoči o tome da je pred ovim društvom  uzlazna putanja.

Fotografije: Dragan Krunić

S.V.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.