Lokalni front: Koeficijenti entuzijazma i odgovornosti

Aktivisti Lokalnog fronta ukazali na neodgovornost I nerad čelnih ljudi Valjeva I vlasti po pitanju aerozagadjenja. “Turisti koji posle leteće posete izjave da su ovde zatekli gradonačelnika kako probleme rešava sa „dozom entuzijazma i povišene odgovornosti“ ne mogu nam pomoći. Pa makar se predstavljali kao direktori Agencije za životnu sredinu”, istakli su aktivisti Lokalnog fronta.

Na konferenciji za novinare aktivsti Lokalnog fronta osvrnuli su se najpre na nedavnu posetu Filipa Radovića direktora Agencije za zaštitu životne sredine konstatujućći da je prilikom posete istaknuto da je gost u Valjevo došao kako bi rešio problem aerozagadjenja. “Ljude namerno lošeg pamćenja podsećamo da je pre skoro tačno godinu dana na okruglom stolu o zaštiti životne sredine gostovao i ministar zaštite životne sredine, Goran Trivan. Rekao je nekoliko važnih stvari, a najvažnija je svakako bila da se problem zagađenja vazduha u Valjevu mora hitno rešiti. Fotografije sa ovog skupa prikazuju ministra u sendviču između sadašnjeg gradonačelnika i bivšeg zamenika gradonačelnika. U blizini je bio i sadašnji zamenik gradonačelnika,  predsednik Saveta za zdravlje Valjeva, posebno zapažen kada je izneo „zabrinjavajuće podatke“ o vezi između zagađenja vazduha i oboljevanja i iznenadnih smrti Valjevaca.Šta je pomenuta četvorka od tog trenutka preduzela da se „hitno reši“ problem zagađenja vazduha u Valjevu? Sa direktorom Agencije za zaštitu životne sredine, ili bez njega?Ništa, očevidno. Inače direktor Agencije ne bi iznenada morao da uči gde je Valjevo, zar ne?” rekla je Radica Munjić aktivista Lokalnog fronta.

Ona navodi da je gradonačelnik bio zapanjen saznajem o aerozagdjanju te I da je izjavio da ga o ositom niko nije obavestio.”Koliko sinoć, na „Vujić televiziji“ odaje nam tajnu da je vazduh zagađen već 20 godina, ne znajući da merenje sadržaja čestica PM10 u Valjevu počinje tek 2012.godine. Malo pre toga pozvao se na vulkanske erupcije kao izvor čestica PM10!!!”rekla je Munjić.

Munjić je podsetila I da je odbornik Ljubomir Radović još u martu izneo predlog da se raspravlja o Planu kvaliteta vazduha I aerozagdjenju, ali da je to skupštinska većina sa velikom „dozom entuzijazma i povišene odgovornosti“  odbila. Razlog tome jesu, kako navodi, izvršni organi Grada, na čelu sa gradonačelnikom i njegovim bivšim i sadašnjim zamenicima. “Ni prstom nisu makli na ostvarivanju planova o kojima neprestano govorimo”.

Pravu sliku nerada i neodgovornosti  skupštinske većine, sliku, uostalom, i onih koji su zaduženi za poslove zaštite životne sredine, otkrivaju podaci o izvršenju budžeta od 2016. godine do danas.

“Te 2016. godine, prve godine  najnovijeg saziva Skupštine grada,  u Programu 6. budžeta ( Zaštita životne sredine ) planirano je 46 miliona 90 hiljada, a utrošeno je nešto više od 35 miliona 651 hiljada ( oko 78% ). Od ove cifre za program praćenja kvaliteta elemenata životne sredine je određeno 10 miliona 650 hiljada i utrošeno 200 hiljada manje. Milion 140 hiljada je otišlo na merenje zagađenosti vazduha, a ostatak je dobila Toplana za opremu koja bi trebalo da smanji zagađenje vazduha. Te iste 2016. godine zabeležena je maksimalna dnevna vrednost čestica PM10 od 566 mikrograma po kubnom metru valjevskog vazduha. U odnosu na 2015. godinu maksimalna dnevna vrednost se povećala za 226 mikrograma po kubnom metro”, uzno je podatke Djordje Petković.

Kako se moglo čuti u 2017. godini budžetom je za program životne sredine planirano milion i 600 hiljada više nego u 2016. godini, ali je utrošeno 21 milion i 313 hiljada ( manje od 45% planirane sume ). U toj godini na mere protiv zagađenja vazduha odnosilo se 7 miliona i 260 hiljada namenjenih za opremu Toplane i milion 550 hiljada za merenje zagađenja. Toplana je utrošila oko 3 miliona 800 hiljada, za merenje zagađenja  otišlo je milion 148 hiljada. Ukupno je na zaštitu od zagađenja vazduha utrošeno tužnih 4 897 760 dinara. Impresivnih 1,66 promila celokupnog budžeta za 2017. “A za sve to vreme maksimalna koncentracija PM10 čestica nad Valjevom je narasla na 806 mikrograma po kubnom metru! Možda  nam se pogoršao geografski položaj? Ili je u centru grada proradio vulkan? I konačno dolazimo do godine u kojoj će naš grad biti počašćen „entuzijazmom i povišenom odgovornosti“ gradonačelnika i njegovih saradnika u gradskoj upravi. Program zaštite životne sredine je usled izuzetno povišene odgovornosti povećan za tačno 940 hiljada dinara u odnosu na prethodnu godinu! Podvig vredan aplauza, složićete se? A za mere upravljanja  zaštitom životne sredine i praćenje kvaliteta elemenata životne sredine ( dakle ne samo kvaliteta vazduha ) opredeljeno je okruglo 25 miliona dinara. Izvršenje budžeta u tačkama koje se tiču kvaliteta vazduha za devet meseci ove godine, bilo je, verovatno praćeno tim entuzijazmom, a posebno odgovornosti, tačno 0,00 dinara! Ponoviću, za prvih devet meseci, za program zaštite životne sredine, mere upravljanja zaštitom životne sredine i praćenje kvaliteta elemenata životne sredine je utrošeno 0 DINARA!”, rekao je Petković.

Aktivisti Fronta navode I da je gradonačelnik pomenuo I energetsku efikasnost .” Istina je da su u budžetu bila opredeljena čitava 3 miliona za ovaj program. U prvom rebalansu ovogodišnjeg budžeta i ovaj iznos je tako odgovorno izbrisan. Mi ne možemo da predvidimo da li će ove godine čestice PM10 oboriti novi rekord nad Valjevom. Ono što znamo jeste da je Valjevo na prvom mestu u Srbiji po broju dana u godini sa prekoračenjem dozvoljenih vrednosti.A ono što možemo da uradimo jeste da zahtevamo, da službenici koji su u poslednje tri godine u ovom gradu plaćeni da rade poslove zaštite životne sredina, pošteno i otvoreno iznesu pred javnost šta su za sve to vreme učinili.Turisti koji posle leteće posete izjave da su ovde zatekli gradonačelnika kako probleme rešava sa „dozom entuzijazma i povišene odgovornosti“ ne mogu nam pomoći. Pa makar se predstavljali kao direktori Agencije za životnu sredinu,”rekao je Petković.

Miroslav Pantelić, u ime Lokalnog fronta je konstatovao da od entuzijazma i viška odgovornosti, koje je pomenuo direktor Agencije za zaštitu životne sredine, nije ostalo ništa. “Suvišno je pominjati da svi udišemo isti vazduh i, bez obzira na to da li je neko u vlasti,a neko u opoziciji, bez obzira da li ste mladi ili  stari, bolesni ili zdravi, svi na svojoj koži osećamo posledice aerozagađenja. U ime svih koji žele čist i zdrav vazduh za svoju decu i sebe, neophodno je pre svega dobiti odgovor na pitanje svih pitanja:Da li su poslovi zaštite životne sredine u našem gradu do sada obavljani stručno i odgovorno? Da li ljudima koji tri godine nisu ni razmišljali o aerozagađenju treba verovati da će sada nešto odista preduzeti?” upitao je Pantelić.

4 comments on “Lokalni front: Koeficijenti entuzijazma i odgovornosti

 1. Sara

  LF se lepo setio kako da ućari po koji politički poen pošto je ovaj problem godinama prisutan.

  Reply
  1. Borko

   Kakav poen , oni su potplaćeni ubeđen sam ! Samo da kontriraju , i uhvatili su se ovog problema jer druge nemaju pojma da reše!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.