Događaji u okviru projekta „City walk“ u decembru 2018.

 U okviru projekta „City Walk“ će u decembru 2018. godine biti organizovane brojne radionice i predavanja u osnovnim i srednjim školama, kao i u domu penzionera sa ciljem informisanja, promocije i edukacije na temu bezbednosti u saobraćaju za pešake i bicikliste, kao i promociju vožnje bicikala.

Radionice i predavanja će držati eksperti iz oblasti bezbednosti u saobraćaju i promocije zdravih i aktivnih stilova života.

BICIKLOM BEZBEDNO U SAOBRAĆAJU

Radionice za učenike PETOG RAZREDA koji u ovom periodu stiču starosni uslov propisan zakonom za samostalno učestvovanje u saobraćaju kao biciklista.

Sreda 12. decembar 2018. 10.00 – OŠ „Desanka Maksimović“ Novo naselje 13.00 – Prva osnovna (Biblioteka) 14.15 – OŠ „Nada Purić“ (svečana sala)

BEZBEDNOST OSOBA STARIJIH OD 65 GODINA U SAOBRAĆAJU

Osobe starije od 65 godina spadaju u najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju, s obzirom da oko 25% poginulih i oko 10% povređenih u saobraćajnim nezgodama su stari. Predavanje je: Četvrtak 13. decembar 2018. godine u 12.00 – Klub Udruženja penzionera Valjeva .

PROMOCIJA VOŽNjE BICIKLA I PREDNOSTI U ODNOSU NA DRUGE VIDOVE PREVOZA

Predavanja za SREDNjOŠKOLCE završnih godina kao promocija biciklizma i bicikliranja, uzisticanje prednosti korišćenja ovog vida prevoza, uz kratke napomene zakonskeregulative i osnovnih lekcija u cilju bezbednog učešća u saobraćaju.

 Četvrtak 20. decembar 2018. 11.00 Poljoprivredna škola – svečana sala 12.45 Tehnička škola – svečana sala Petak21. decembar 2018. 11.00 Ekonomska škola – svečana sala 12.15. Valjevska gimnazija – svečana sala Projekat “City walk” DTP 1 – 045-3.1

Projekat je finansiran sredstvima Evropske unije u okviru Dunavskog Transnacionalnog Programa Interreg

Oprojektu Projekat „City walk“ – Gradovi za pešake – se realizuje u okviru Inter-regionalnog dunavskog transnacionalnog programa koji se finansira iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i Instrumenta pretpristupne pomoći(IPA). Predviđeno je 2,38 miliona evra za saradnju na osnivanju pešačkih gradova u dunavskoj regiji. Projekat sprovodi konzorcijum od 17 partnera (među kojima i grad Valjevo) iz Slovenije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske, Rumunije,Bugarske, Češke Republike, Austrije i Srbije u trajanju od 30 meseci (od decembra 2016. do maja 2019.) sa namerom uspostavljanja i širenja pešačkih zona i pešačkog i biciklističkog saobraćaja u gradovima dunavskog regiona.

 Osnovni cilj projekta je poboljšanje ključnih uslova pešačenja, kao sredstva urbane mobilnosti. Projekat pomaže gradovima u dunavskoj regiji da smanje emisije izduvnih gasova, buku i postanu bezbednija, bolja mesta za život, da povećavaju ulogu održivih oblika mobilnosti u miksu urbanog transporta, posebno oblike aktivnog transporta poput hodanja i bicikliranja.

Specifični ciljevi projekta su: 1. Povećanje bezbednosti transportne mreže i kvaliteta života u urbanim područjuim a. 2. Poboljšanje integrisane upotrebe održivih vidova transporta u urbanim sredinama. 3. Smanjenje emisije CO2 uzrokovane saobraćajem u urbanim područjima. Takođe, projekat doprinosi zdravijoj populaciji i promoviše zdrave stilove života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.