VAKUM – “Poraslo dete”

Peti po redu „Valjevski filmski susreti“ u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM) počinju u četvrtak, 13. decembra, u Bioskopu 85. Festival, koji se ove godine održava uz slogan „Poraslo dete“, trajaće sve do nedelje, 16. decembra.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju filmove: „Banditi u potrazi za mamom“ Koste Ristića, „Izgrednici“ Dejana Zečevića,  „Teret“ Ognjena Glavonića, „Zlogonje“ Raška Miljkovića, „Srbenka“ Nebojše Slijepčevića i “ Ederlesi rising“ Lazara Bodrože. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja- „Kada dođu svinje“  Biljane Tutorov, “ Živeti znači boriti se“ Bojane Đurić, „Dan oslobođenja“ Mortena Travika i “ Poslednja avantura Kaktus Bate“ Đorđa Markovića.

U takmičarskom programu koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi:“Lijana“ Ivana Đurovića, „Loop“ Matije Gluščevića,“Zemlja 2.0″ Igora Stanojevića, „Roze“ Tamare Todorović,“Krila i stvari“ Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, „Škrge“Nikole Zdravkovića, „Prioritet“ Jovane Kovanović, „Ne vidiš davidiš“ i „Marlon“ Milene Grujić, „Mogu sam“ Nikole Polića,“Žetva“ klasni film druge godine produkcije u režiji Aljoše Dakića i „Peloid“Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi“Untravel“ Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i“Norveška“ autorke Katarine Janković. O ovogodišnjem dobitnikunagrade „Leman“ odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić,glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović.

Pored nagrade „Leman“ prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice. „Mali film“, namenjen osnovcima organizuje se u saradnji sa „Filmkulturom“ i radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.