VAKUM – “Poraslo dete”

Peti po redu “Valjevski filmski susreti” u organizaciji Valjevske kulturne mreže (VAKUM) počinju u četvrtak, 13. decembra, u Bioskopu 85. Festival, koji se ove godine održava uz slogan “Poraslo dete”, trajaće sve do nedelje, 16. decembra.

Gledaoci će imati priliku da pogledaju filmove: “Banditi u potrazi za mamom” Koste Ristića, “Izgrednici” Dejana Zečevića,  “Teret” Ognjena Glavonića, “Zlogonje” Raška Miljkovića, “Srbenka” Nebojše Slijepčevića i ” Ederlesi rising” Lazara Bodrože. Pred publikom će se naći i dokumentarna ostvarenja- “Kada dođu svinje”  Biljane Tutorov, ” Živeti znači boriti se” Bojane Đurić, “Dan oslobođenja” Mortena Travika i ” Poslednja avantura Kaktus Bate” Đorđa Markovića.

U takmičarskom programu koji čine kratki igrani filmovi naći će se naslovi:”Lijana” Ivana Đurovića, “Loop” Matije Gluščevića,”Zemlja 2.0″ Igora Stanojevića, “Roze” Tamare Todorović,”Krila i stvari” Jelene Gavrilović i Stefana Đorđevića, “Škrge”Nikole Zdravkovića, “Prioritet” Jovane Kovanović, “Ne vidiš davidiš” i “Marlon” Milene Grujić, “Mogu sam” Nikole Polića,”Žetva” klasni film druge godine produkcije u režiji Aljoše Dakića i “Peloid”Bojana Stijovića. Van takmičarske konkurencije biće prikazani kratki filmovi”Untravel” Ane Nedeljković i Nikole Majdaka juniora i”Norveška” autorke Katarine Janković. O ovogodišnjem dobitnikunagrade “Leman” odlučivaće žiri koji čine rediteljka Jelena Tvrdišić,glumica Sonja Kolačarić i direktor fotografije Dušan Ivanović.

Pored nagrade “Leman” prvi put će se dodeliti i nagrada mladom reditelju koju dodeljuju filmski stvaraoci poreklom iz Valjeva koji žive i rade u inostranstvu. Žiri koji odlučuje o ovoj nagradi čine sineasta Zoran Đorđević te snimatelji i fotografi Dušan Đorđić i Nenad Stevanović.

U okviru festivala biće organizovane i dve edukativne radionice. “Mali film”, namenjen osnovcima organizuje se u saradnji sa “Filmkulturom” i radionica animiranog filma koju će voditi Ana Nedeljković i Nikola Majdak junior.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.