U Domu zdravlja obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa

imageKontrolom nivoa šećera u krvi, merenjem pritiska, podelom zdravstvenih brošura i davanjem saveta pacijentima, u Domu zdravlja Valjevo je obeležen Svetski dan borbe protiv dijabetesa.

Akciju su organizovali Savetovalište za dijabetes i Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja, uz podršku Medicinske škole, Zavoda za javno zdravlje i Crvenog krsta. Javnosti se obratila dr Nataša Stanković, specijalista opšte medicine i jedan od lekara Savetovališta za dijabetes:

– Veliki problem je što je mnogo obolelih koji nisu registrovani da imaju dijabetes tipa 2. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u 2017. u Kolubarskom okrugu registrovano je 8.320 pacijenata, od čega u Valjevu 4.200, dok je broj obolelih dosta veći. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Batut“ 12 odsto stanovništva je obolelo od dijabetesa, ali to zna samo njih osam odsto. Naša uloga i jeste da otkrijemo tih četiri procenta, koji ne znaju dijagnozu i nisu uključeni u proces lečenja. Oni često to saznaju tek sa terminalnim komplikacijama na krvnim sudovima, a broj obolelih je u stalnom porastu zbog načina života. Zbog toga u Savetovalištu radimo i na ranoj dijagnostici kako bi se sprečile komplikacije. Te komplikacije su veoma ozbiljne, imaju veliki socijalno-ekonomski značaj jer je lečenje znatno skupo, a kvalitet života pacijenta ugrožen i ostavlja trajni invaliditet. Kod nas lekari opšte medicine skriningom na dijabet tipa 2 rade na ranom otkrivanju, preventivnim pregledima merimo vrednost jutarnje glikemije, daljom osnovnom dijagnostikom se utvrđuje glikolizirani hemoglobin koji ukazuje na vrednosti u prethodna tri meseca itd. Preko Savetovališta pružamo usluge celoj porodici jer se članovi porodice moraju edukovati o načinu primene hrane, davanju terapije itd. Pogotovo je teško kod dece, tako da mi u Savetovalištu prihvatamo i roditelje i dajemo im savete.

Dijabetes tipa 1 nije uzrokovan načinom života, već je autoimuna ili nasledna bolest, još se ne zna tačna geneza, kaže dr Stanković. Kod dece je najčešći tip 1 i tu je lečenje mnogo komplikovanije, od starta su uključeni na insulinsku terapiju.

Savetovalište za dijabetes u Domu zdravlja Valjevo sa pacijentima radi ponedeljkom i sredom od 14 do 16 sati. Ima otvorenih preko 200 dijabetičnih kartona. Ciljevi rada Savetovališta su: rano otkrivanje bolesti, držanje bolesti pod kontrolom, odlaganje komplikacija šećerne bolesti do njihovog potpunog sprečavanja. Osim savetodavnog rada na faktorima rizika i promociji zdravih životnih navika, kao što su pravilna ishrana i fizička aktivnost, Savetovalište sprovodi antropometrijska merenja, merenje pritiska i kontrolu glikemije, kao i određivanje bodimas indeksa.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.