Postignut dogovor sa meštanima pet sela

imageNa sastanku kod gradonačelnika meštanima MZ Jablanica obećano da će u narednoj godini grad kupiti postrojenje za preradu vode i da će se pristupiti izmeni projekta izgradnje cevovoda pijaće vode do njihovih sela.

Direktor JP Kolubara Zoran Mitrović navodi i da je sa meštanima dogovoreno i posebno zimsko održavanje puta do njihovih sela kako ne bi koristili put preko brane .Sastanku kod gradonačelnika prrisustvovali su predstavnici meštana MZ Jablanica koja obuhvata pet sela u okruženju brane Stubo Rovni. Na ovom sastanku meštani su izneli postojeće probleme. „Oni imaju problem sa nedovoljnom količinom vode koju oni dobijaju iz vodovoda Kukalj . Smatraju da su ošetećeni i da veći deo vode odlazi u neka druga sela. Ukazivali su na tehničke probleme na samom cevovodu . PO tom pitanju dogovor je da gradoančelnik razgovra sa direktorm Vodovoda i tehničkim direktorrom Vodovoda i sagleda situacija i vidi šta odmah može da se uradi i da se dogovori da ako postoji razlika u dobijanju vode to izbalansira“, rekao je direktor JP Kolubara Zoran Mitrović napominjući da su meštani istakli više zahteva.
Drugi zahtev odnosio se na dozvolu da mogu koristiti prelaz preko brane. Ali tu kako kaže Mitrović gotovo ništa ne može biti uradjeno. „ Bez obzira na našu dobru volju takav prolaz nije moguć. Jednostavno to nije dozvoljeno. Jeste bilo dozvoljeno nekada dok to nije asfaltirano i uredjeno , ali sada kada je brana napunjena to nije dozvoljeno. Brana ne bi smela da trpi toliki saobraćaj . Kad jezero nije bilo napunjeno to je i moglo , ali sada kada imamao napunjenu akumulaciju to nije moguće. Dogovor je da u toku zimskog perioda onaj drugi put levo za njihova sela bude održavan posebno i sa pažnjom kako bi im se omogućio izlazak“, kaže Mitrović.
O samomim cevovodima od akumulacije do pet sela bilo je pak najviše razgovora . Mitrović kaže da je meštanima pokazao projektnu dokumentaciju iz 2008. godine i oni su se složili da je to nerealno i da projekat treba izmeniti. „Shvatilis u da taj projekat mora da se menja i da se i same trase promene. Sa projektantom koji radi na Divčibarama sam razgovarao da pogleda ovaj projekat kako bi rešili izmenu projekta. Imamo gbradjevinsku dozvolu i to ćemo uraditi. Ljudi su imali razumevanja i po pitanju fabrike vode . Sada kada smo bili na putu u Sloveniji pogledali smo postrojenja za prečišćavanje vode po principu ultrafiltracije, a koliko danas idemo na Sajam voda u Beogradu gde već imam obećanja da će biti uradjena prezentacija malih postrojenja za preradu vode“, kaže Mitrović.
On objašnjava da se radi o malom postrojenju koje je praktično spakovano u jedan kontejner sa mogućnošću nadogradnje . Kako kaže da su do sada u razgovoru sa projektantima dobili uveravanja da bi takva procedura prerade vode bila dobro rešenje.
Mitrović navodi da je na sastanku gradonačelnik obećao da će u narednom budžetu biti opredeljena sredstva za kupovinu pomenutog postrojenja i izmenjen projekat izgradnje cevovoda.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.