Lokalni front: Vajevo jeste najzagadjeniji grad u Srbiji

image“Da li mi gradjani, Valjeva , znamo šta udišemo?Da li imamo pravo da znamo ko nas truje i čime nas truje?“ samo su neka od pitanja koja je postavio Lokalni front navodeći da je zagadjenost vazduha alarmantan problem. Lokalni front je pozvao gradjane da potpišu zahtev za održavanje javne rasprave na temu aerozagadjenja.

Po rečima Ivana Milovanovića aktiviste Lokalnog fronta u subotu 24. novembra, Valjevo je bilo najzagadjeniji grad u Evropi. „Možda ovaj podatak nije tačan, ali sigurno jesmo jedan od najzagadjenijih gradova u Evropi. I sasvim sigurrno dišemo najzagadjeniji vazduh u Srbiji. Da li mi gradjani, Valjeva , znamo šta udišemo?Da li imamo pravo da znamo ko nas truje i čime nas truje? Da, imamo to pravo. A evo i zašto. Narodna skupština RS je 12 maja 2009. godine usvojila zakon o potvrdjivanju Arhuske konvencije čime je ona uključena u pravni sistem Srbije. Ona sadrži tri pravila: pravo na dostupnost informacija o životnoj sredini, pravo gradjana da učestvuju u donošenju odluka vezanih za životnu sredinu i pravo na pristup pravosudju ukoliko se ova dva prethodna pravila ne poštuju“, rekao je Milovanović.
Od 2012. godine U Valjevu se prati kvalitet vazduha i pojava suspendovanih PM10 čestica, a od 2013. godine vazduh u Valjevu je najlošijeg kvaliteta i spada u kategoriju prekomerno zagadjenog vazduha. „Maksimalne dnevne vrednosti koncentracije PM10 u Valjevu nezadrživo rastu i sa 345 mikrograma po kubnom metru 2012. godine, na 386 u 2013. godini, 448 u 2014. godini. Pretprošle godine taj broj iznosio je 665, a prošle godine Valjevo je bilo rekorder sa 806 mikrograma po metru. Dozvoljena granična vrednost je 50. Koliko ćemo još neslavnih rekorda oboriti u ovj godini?“, rekao je Milovanović.
Aktivisti Lokalnog fronta navode da se u Valjevu ne sprovodi postojeći plan kvalitetea vazduha koji je uradjen još 2015. godine, a Valjevo nema ni registar zagadjivača što je Vlada RS definisala kao obavezu uredbom. „Zašto gradjani plaćaju ekološku taksu? Zašto se taj novac ne troši na rešavanje probema zagadjenog vazduha ? Da li je kvalitet vazduha problem koji se rešava u uskom partijskom krugu koji je osvojio većinu na poslednjim izborima? Da li možda većina udiše bolji vazduh od manjine? Obrnuto? Nije ovo pitanje političke pripadnosti već je ovo pitanje opstanka“, upitao je Milovanović.

image Na izvršenje budžeta po pitanju ekologije osvrnuo se aktivista Lokalnog fronta Ljubomir Radović konstatujući da gradjani redovno izmirujuju svoje obaveze , ali i da lokalna vlast sredstva ne koristi za ekologiju. „Gledamo poreske prihode na ime ekološke takse iznose 25,4 miliona . Gde se odliva toliki novac? Cifre opredeljene u budžetu za tu namenu sramotno nisko se izvršavaju. Za zaštitu životne sredine budžetom je opredeljeno 123,7 miliona dinara, a utrošeno je do poslednjeg kvartala 54,3 miliona dinara.Od toga je za upravljanje otpadom planirano 92,2 miliona dinara, a utrošeno 39,7 miliona dinara. Ima li negde vazduha da valjevo prodiše? Nema. Vidimo da su pojedine pozicije vezane za ekologiju imale izvršenje nula“, rekao je Radović.
Lokalni front konstatuje da se ovako važno pitanje zagadjenosti vazduha ne sme gurati pod tepih i da nam je kao gradu neophodna javna raspsrava na ovu temu. „ Kada ta javna rasprava otkrije šta jeste , a šta nije uradjeno, znaćemo šta je sve pred nama. Da bismo bar našu decu zaštitili.Prvi korak načinićemo u petak . Možete imati najbolje ili najgore mišljenje o onima koji vas pozivaju da date svoj potpis, ali stavite prst na čelo i duboko udahnite. Vazduh koji dišemo isti je za sve , zar ne?“ zaključio je Milovanović.
Sakupljanje potpisa obaviće se u petak u 9.30h ispred zgrade Gradske uprave.
S.V.foto: Da Valjevo prodiše facebook

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.