Kabinet gradonačelnika demantuje Lokalni front

image "Demantujemo neistine koje su izneli aktivisti „Lokalnog fronta Valjevo“, a preneli pojedini mediji, u vezi izgradnje kanalizacije na Divčibarama", navodi se u demantiju koji je dostavio Kabinet gradonačelnika.

"Korišćenjem nepotpunih informacija i pogrešnih tumačenja ovog značajnog posla, najgrublje su oklevetani predstavnici grada Valjeva- gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, predsednik Komisije za praćenje javnih nabavki i zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović i Gradska uprava Valjevo.
U obraćanju predstavnika „Lokalnog fronta Valjevo“ predmer i predračun Saobraćajnog instituta CIP iz Beograda, u kome je planirano i miniranje prilikom iskopa, u okviru sanacije kanalizacije sanitarnih otpadnih voda na Divčibarama, predstavljeno je kao račun na osnovu koga su plaćeni ovi radovi.
Ovlašćena firma za nabavku eksploziva i eksplozivnih materijala „MPEX System d.o.o.” iz Lazarevca je otkazala je ugovor br. 60-U-IO/D/2018 koji je imala sa izvođačem , jer nije u mogućnosti da ispuni ugovorne obaveze, pošto nisu dobili pozitivan odgovor za nabavku eksploziva i eksplozivnih materija za potrebe sanacije kanalizacije, na lokaciji centar Divčibara.

image Građevinski radovi na sanaciji kanalizacije na Divčibarama su obustavljeni na kraku 1 kod F 731 zbog nemogućnosti daljeg iskopa bez miniranja. Do trenutka kada su radovi obustavljeni, iskop rova je rađen u zemljištu 2. i 3. kategorije i u zemljištu 4. i 5. kategorije. U zemljištu 4. i 5. kategorije je tenderom predviđena mogućnost miniranja za šta nije bilo potrebe, pa je iskop rađen mašinski. Nailaskom na stensku masu sedme kategorije, čiji iskop nije predviđen nijednom pozicijom u javnoj nabavci, tražena je dozvola MUP-a- Sektora za vanredne situacije, za nastavak daljih radova miniranjem.
Odeljenje za vanredne situacije u Valjevu MUP-a Srbije, svojim rešenjem br.210-6564/18-1 od 16.04.2018. godine ne dozvoljava nabavku eksplozivnih materija za miniranje, jer nisu ispunjeni bezbednosni uslovi, odnosno, miniranjem bi se ugrozili okolni objekti.
Kako pozicija iskopa rova u zemljištu sedme kategorije nije predviđena tehničkom specifikacijom, zatraženo je mišljenje Uprave za javne nabavke za sprovođenje pregovaračkog postupka, koji je u toku.
Iz građevinskog dnevnika se može videti da miniranja nije bilo, pa samim tim nije ni izvršeno plaćanje.

image Ovim demantijem i prilozima koje objavljujemo, dokazujemo da u ovom poslu nije bilo nikakvih propusta, niti plaćanja neizvršenih radova.
Obaveza grada Valjeva je bila izrada projekta, a Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije, koja i finansira ove radove, redovno prati realizaciju projekta.
Rešenjem o obrazovanju Komisije za javnu nabavku – GRAĐEVINSKI RADOVI NA SANACIJI KANALIZACIJE SANITARNIH OTPADNIH VODA U ZONI CENTRA DIVČIBARA, br. 112-1012/2017-06 od 11.12.2017. godine, Kancelarija za praćenje javnih ulaganja je delegerila svog člana i zamenika u ovoj Komisiji.
Svi radovi su do sada izvedeni na najvišem nivou i u skladu sa ugovorenim pozicijama.

Kabinet gradonačelnika"

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.