Cena potrošačkog spora

imageSvaki spor koji se rešava posredovanjem suda ili neke druge organizacije ima svoju cenu. Vansudsko i sudsko rešavanje sporova između potrošača i trgovaca za ove prve, tj. za potrošače, potpuno je besplatno.

Potrošački spor nastaje onda kada trgovac ne prihvati, odnosno odbije reklamaciju potrošača na kvalitet ili funkcionalnost kupljenog proizvoda ili pružene usluge. Da bi ostvario zakonsko pravo na ekonomsko obeštećenje u vansudskom postupku, potrošač ima mogućnost da trgovcu izjavi raskid ugovora o prodaji sporne robe/usluge, što podrazumeva povraćaj celokupne sume novca sadržane u fiskalnom računu ili nekom drugom dokazu o izvršenom plaćanju.
Pisanu izjavu o raskidu ugovora, kao i prethodnu reklamaciju, potrošač može uz malo truda da uradi sam, bez ičije pomoći ili posredovanja, ali se preporučuje da to poveri nekom udruženju potrošača jer ga neće ništa koštati, a u praksi se potvrdilo kao efikasno i delotvorno.
Kada se dogodi da trgovac ne prihvati izjavu o raskidu ugovora, udruženje potrošača preuzima ulogu posrednika i medijatora koji će mu pisanim aktom ukazati na zakonske obaveze i učinjene prekršaje u konkretnom sporu. odnosno predložiće pravično rešenje za obeštećenje potrošača.
Ceo postupak vansudskog rešavanja potrošačkog spora besplatan je za potrošača, pa i za trgovca, jer troškove snosi udruženje na teret svojih prihoda koje pretežno čine donacije građana.
Ako odluči da protiv trgovca podnese tužbu, potrošač je i tada oslobođen plaćanja sudskih taksi, kao i pravnih usluga advokatske kancelarije koju mu preporuči udruženje. Pravosnažnom presudom na osnovu nespornih dokaza, trgovac će biti obavezan da potrošaču nakndi pretrpljenu imovinsku i neimovinsku štetu nastalu usled nesaobraznosti prodatog proizvoda ili pružene usluge.
Zakonsko pravo građana na besplatno ekonomsko obeštećenje od strane trgovca ili pružaoca usluge ključno je rešenje u celokupnom sistemu zaštite prava i interesa potrošača.Tim rešenjem građani su motivisani da naknade štetu uzrokovanu kupovinom loše robe ili usluge, a trgovci da se klone nepoštene poslovne prakse. Sve zajedno vodi ka poboljšanju kvaliteta roba/usluga na tržištu i većem zadovoljstvu građana kao njihovih korisnika odnosno potrošača.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.