Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti

imageU kalendaru zdravlja 14. novembar se obeležava kao Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti. Znamo da je dijabetes najčešća nezarazna bolest u svetskoj populaciji, a da se komplikacije ove bolesti dodatno nadovezuju na druge teške hronične bolesti i pogoršavaju ih.

Najnoviji podaci govore da je u Srbiji trenutno od dijabetesa obolelo 700 hiljada ljudi, a od toga 90% boluje od dijabetesa tip 2, a ostalih 10% od šećerne bolesti po tipu 1. Šef Odseka endokrinologije dr Katarina Odanović i ove godine podseća na preporuke za lečenje i iznosi podatke o dijabetesu za naš grad i pacijente koji se leče u Opštoj bolnici Valjevo.
– Ono što predstavlja poseban problem u oba tipa bolesti jesu komplikacije i zbog toga sve ono što mi kao lekari radimo u borbi protiv ove bolesti odnosi se na prevenciju. Prema podacima našeg Zavoda za javno zdravlje u 2016. registrovano je 67 novoobolelih pacijenata, u 2017. se beleži 63, a do kraja septembra ove godine registrovano je 55 pacijenata. Ono što posebno može da obraduje naše pacijente jesu novine u lečenju koje znatno podstiču aktivno učešće pacijenta u lečenju i olakšavaju vođenju dnevnika kontrole glikemija, bez kojih nema dobre saradnje sa lekarom. U svakodnevnom ambulantnom radu naglašavamo pacijentima važnost samokontrole i vođenja dnevnika. Sobzirom da im je sada omogućeno besplatno uzimanje tračica očekujem da će pacijenti dolaziti na kontrole sa urađenim dnevnim profilima glikemije. Dužnost lekara da za svakog pacijenta odabere najbolju terapiju i princip individualizacije za svakog pacijenta je ono što nam preporučuje svetska zdravstvena organizacija – navela je dr Odanović, naglašavajući značaj edukacije pacijenata i njihovo aktivno učešće u lečenju, da kod kuće poslušaju savete lekara oko terapije, da se pridržavaju dijetetskog režima ishrane i da vode dnevnike glikemije.
Dr Odanović navodi da je drugi pozitivan pomak u lečenju dijabetesa jeste i to da svi insulini koji se koriste u svetu se nalaze i na našoj listi, a samim tim i u našoj bolnici. Znači pacijenti potpuno besplatno dobijaju najsavremeniju insulinsku terapiju. Ono što će još obradovati naše pacijente jeste pojava dva nova leka iz različitih grupa za lečenje tipa 2 dijabetesa i njihova primena može da odloži uvođenje insulinske terapije. Ono što još uvek zabrinjava jeste podatak da se pacijenti ne pridržavaju terapija i preporuka, a samim tim sebe uvode u komplikacije. Tu je edukacija ključna i objašnjenje pacijentu o njegovoj ulozi u lečenju naglašava dr Odanović. Dr Odanović je osim insistiranja na saradnji i aktivnom učešću pacijenata u lečenju, podsetila na faktore rizika na koje se može uticati, a koji znatno poboljšavaju kvalitet života, pre svega prestanak pušenja, umerenost u ishrani i vežbanje, kao i promena stila života za rizičnu populaciju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.