Vlast vidi šta narod ne može-Stadion

imageSkupština grada prenela je na korišćenje i upravljanje UFK Valis , kako se moglo čuti „stadion“ u Suvoborskoj ulici br. 3. Svako ko je ikada prošao tom ulicom zna da Valjevo tu nema stadion već u najboljem slučaju teren za fudbal. Ili vlast vidi ono što se običnom narodu ne prikazuje? A možda je to priča o carevom novom odelu?

Grad Valjevo do sada je očito raspolagao sa dva stadiona koja su izgradjena još pre Drugog svetskog rata. Krušikov stadion sagradjen je 1939. godine , a stadion Budućnosti za par godina obeležiće sto godina od izgradnje, stadion Budućnosti je po dostupnim podacima izgrađen, 1920. god , samo godinu dana nakon osnivanja istoimenog kluba.

image Kako se moglo čuti na sednici Skupštine doneta je odluka o prenosu na korišćenje i upravljanje fudbalskog stadiona u Suvoborskoj ulici broj 3, Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“. „Grad Valjevo prenosi Ustanovi za fizičku kulturu „Valis“ Valjevo, na korišćenje i upravljanje objekat sportske infrastrukture – fudbalski stadion sa pomoćnom zgradom ukupne površine 1.04.39 ha koja je u javnoj svojini grada, a nalazi se u Suvoborskoj ulici. Međusobna prava i obaveza bliže će biti regulisana ugovorom koji će zaključiti Grad i Valis. „
Dakle, u pitanju je stadion.

image UEFA je svojevremeno uradila pravilnik o tome šta treba da ima neki prostor da bi se mogao kategorizovati kao stadion. UEFA navodi sledeće: područje za igrače i službene osobe gde se podrazumeva teren rasveta, deo za zagrevanje, Klupe za zameenske igrače, jarboli ,svlačionice , prostorija za delegate, objekti za prvu pomoć i tretmane za igrače i službene osobe, prostorija za doping, područja za parkiranje. I to nije sve. Stadion mora da ima trbine , razglas, sanitarne objekte I još mnogo toga uključujući poseban prostor za medije.
Dakle, Skupština tvrdi da imamo stadion. I nikoga na sednici nije zainteresovalo gde je to iznenada nikao takav objekat sportske infrastrukture. Baš niko nije postavio pitanje šta se zapravo predaje Valisu? Ne valjda Stadion Prvog maja u Pjonjangu ili možda Marakana u Brazilu?
A taj stadion mesto je gde je nekada bilo jezerce, kažu stariji Valjevci. Taj prostor je kasnije sredjen u smislu nasipanja, ravnanja. Problem je što je za normalno funkcionisanje terena potreban pojas odvodnih kanala . Objekat? Nije poznato da je ikada gradjen objekat jedino ako se misli na kontejner koji je nedavno dopremljen da bi se deca koja tu treniraju imala gde presvući.
Ali Skupština tvrdi da se radi o stadionu i takva odluka je u Službenom glasniku. Da je stadion potvrdjuje i izveštaj koji je Kabinet gradonačelnika dostavio medijima sa sednice Veća.

image To praktično znači da smo kao grad do sada bili u potpunom neznanju. I ne samo to, već da taj stadion ima magična svojstva jer ga niko ne vidi . On se jednostavno gradjanima nije ukazao, ali jeste vlasti. Gradjani ga ne vide možda jer tamo nema rasvete. Ili bar nisu čuli razglas sa njega, možda zato što ga nema?
Sad, ostaje pitanje kako će se Valis odnositi prema takvom infrastrukturnom objektu? Sa dužnim poštovanjem i brigom jer ne nikne svuda i uvek na svakom mestu gradjevina kakva je stadion u Suvoborskoj 3.
I tako to biva da se baš u Valjevu realizuje priča o carevom novom odelu. I biće tako sve dok neko dete ne vikne : „Ali car je go!“

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.