Spajić: Za tri godine 18 miliona za novogodišnju rasvetu

imageGrad Valjevo je u prethodne dve godine za novogodišnju rasvetu izdvojio već 12 miliona dinara, a kako se može videti u izvršenju budžeta i u ovoj godini biće potrošeno još šest miliona. Nezavisna odbornica Snežana Spajić na konferenciji za novinare je istakla da grad sigurno ima boljih rešenja da utroši novac .

Nezavisna odbornica Snežana Spajić na konferenciji za novinare se posebno osvrnula na trošenje novca iz budžeta za novogodišnju rasvetu. „U izvršenju budžeta se navodi da je iz tekuće budžetske rezerve gradonačelnik opredelio za novogodišnju rasvetu i Milovan Glišić 8 miliona dinara. Tu se ne vidi jasno koliko je za šta opredeljeno. U drugoj izmeni plana komunalne izgradnje vidimo u programu 2 komunalna delatnost pod javnom rasvetom i video nadzorom , našla se ponovo kupovina novogodišnje rasvete u iznosu od 6 miliona dinara“, ukazala je na podatke iz izvršenja budžeta odbornica Spajić.
Ona navodi da je grad Valjevo u 2016. godini nabavio novogodišnju rasvetu u iznosu od 50 000 evra što je takodje oko 6 miliona dinara , od preduzeća Keep light. „To smo tada nabavili kao i još neki drugi gradovi u Srbiji po najverovatnije nameštenom tenderu. Poenta javne nabavke je da naručilac zadovolji potrebe, a ako naručilac prepisuje iz kataloga dobavljača opis onoga što naručuje , to je izvesno izigravanje javnih nabavki. To se desilo u ovom slučaju“, kaže Spajić.
Po podacima iz prošle godine grad je u 2017. godini takodje izdvojio 6 miliona dinara za novogodišnju rasvetu koju je kupio od preduzeća Maksvel grup. „U ovom slučaju je 200 000 dinara plaćeno postavlajnej rasvete ,a naručilac grad Valjevo je ponovo detaljno opisao želejne ukrase. Naše je mišljenje da grad treba da zasvetli i to pozitivno utiče možda na gradjane , ali da li je to razlog da se ponovo izdvoji 6 miliona dinara. Novac koji je uzet sa važnih pozicija iz budžeta sa poljoprivrede , komunalne infrastrukture se sada prebacuje na kupovinu novogodišnjih ukrasa. Ja ne mislim kao neki iz gradske vlasti da će gradjani biti obradovani kada vide svetleću novogodišnju rasvetu. Možda to nekog i raduje , ali je ppitanje da li ti isti ljudi imaju išta na novogodišnjoj trpezi?“, konstatovala je Spajić.

image Ona kaže da novogodišnja rasveta ne može nikom pružiti pristojan obrok.
„Uzeli su novac sa pozicije ekologije i zaštite živvotne sredine pa ćemo onda tu rasvetu ta svetla gledati kroz dimnu zavesu i maglu . Lično smatram da nije trebalo izdvajati pare za tu rasvetu ove godien. Jedino što se može desiti da je to naredba iz republike i da su oni pod moranjem da kupe novogodišnje ukrase od odredjenih preduzeća“, kaže Spajić.
Spajićeva na kraju konstatuje i da je taj novac mogao biti pametnije utrošen jer kako kaže, ovako sa novogodišnjom rasvetom u ovoj situaciji sve podseća na bajku o devojčici sa šibicama.
S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.