Lutovac: U Srbiji je na snazi polička nekultura i autokratija

imageU Valjevu je boravio Zoran Lutovac predsednik DS-a koji je razgovarao sa članovima partije, ali i medijima. „Jednoumlje i politika jednog čoveka nije politika to je autokratija u kojoj jedan čovek odlučuje o svemu, neophodno je to promeniti da bi se bilo šta na bolje promenilo u Srbiji“, rekao je Lutovac govoreći o zadacima Saveza za Srbiju i borbi za vidljivost Saveza u medijima. .  

„DS vodi bitke na više frontova, jedna od njih je revitalizacija same stranke , a drugi je borba zajedno sa partnerima u Savezu za Srbiju pre svega za vidljivost i predstavljanje platforme i programa . Neka istraživanja pokazuju da je vidljivost Saveza za Srbiju ne tako velika nekih dvadesetak procenata, a da je rejting 15,3 %. To nam govori da oni koji su upoznali Savez već su njegove pristalice, “rekao je Lutovac.
On kaže da taj posao nije lak kada u državi postoji ovakva medijska slika. „Nije lako kada osim nekih lokalnih hrabrih medija na nacionalnom nivou sa medijima morate da se borite da biste bili vidljivi. Posebna je priča javni servis. Poseban je to problem jer je to javni servis svih gradjana i svi plaćamo pretplatu , a on ne vrši ono što mu je zakonska dužnost, a to je da uvažava pluralizam mišljenja“, naveo je Lutovac koji kao dokaz navodi činjenicu da nijedan lider Saveza za Srbiju nije bio na javnom servisu iako se po svemu pokazuje da je savez druga po veličini snaga u Srbiji.
On navodi da gradjani ne mogu da se opredele na pravi način ako nisu upoznati sa svim opcijama koje im se nude i to je ujedno razlog zbog kojeg Savez po gradovima po Srbiji na tribinama predstavlja svoj program. „Potpuno je razumljivo da ova vlast shodno tome kakva je, želi da eliminiše svaku kritičku misao, ali je dužnost svih opozicionih stranaka da se takvo stanje menja. Zadatak opozicije je da bude koretivni faktor kao i mediji i sami gradjani. To jeste zadatak Saveza da menja sistem da se stvori pravi demokratski sistem gde će svi moći da imaju svoje mišjenje i gde će se stvoriti osnovni uslovi i za izbore i za jedan normalan politički život. Zato smo se i okupili“, rekao je Lutovac.
Napitanje novinara o petom oktobru kao simbolu demokratskih promena Lutovac kaže da je to bila jedna neophodnost , ali i da mnogo toga nije uradjeno od onoga što je trebalo da se uradi. „ Ti meci prema Zoranu Djindjiću su bili ključna prepreka da se uradi ono što je trebalo da bi se sistem promenio. Dešavalo se da idemo korak unapred pa korak unazad. Nije bilo lako jer je sve bukvalno moralo da se radi na jednom zgarištu . Morali smo da vraćamo neisplaćene penzije, socijalna davanja , postavljati temelje institucijama jer mi imamo jednu tradiciju nedemokratske političke kulture u kojoj se veličaju lideri a manje se vodi računa o sistemu, zakonu. Mi istovremeno sada moramo da izgradjujemo i tu političku kulturu“, rekao je Lutovac.
Zoran Lutovac je na kraju zaključio i da u Srbiji postoji trenutno politička nekultura koja se neguje da kada ne postoji prljavština ona se izmisli i stvara se veštačka u kojoj se ljudi diskredituju. „Moramo tome stati na put jer to zagadjuje društveni život i to loše utiče na gradjane . Jer kada imate takvu političku scenu u kojoj je sve dozvoljeno i u kojoj je nemoguće razlikovati laž od istine vi onda dolazite u situaciju da gradjani kažu svi su oni isti , a to je cilj onih koji vladaju. Da samo jedan čovek može da govori o politici, da samo jedan čovek može da učestvuje u političkim emisijama i to sam . Nema debate, nema sučeljavanja . Kada nekog iz opozicije i pozovu u emisiju onda dovedu još troje iz vlasti koji će govoriti u glas i istovremeno kako se ne bi čuo čovek iz opozicije. Zato je teže tu nekulturu promeniti nego promeniti zakon“, zaključio je Lutovac.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.