Sednica Skupštine o rebalansu I izvršenju budžeta

imageSednica Skupštine grada biće održana danas sa početkom u 10h. Pred odboricima će se naći i prvi rebalans budžeta i izvršenje budžeta za prvih šest meseci ove godine.

Rebalans budžeta i izvršenje biće izveesno najvažnije teme današnjeg skupštinskog zasedanja. Prvi rebalans predvidja smanjenje sredstava budžeta grada za 174.223.406 dinara odnoso za 4,98% dok su sredstva iz ostalih izvora budžetskih korisnika smanjena za 16 658 177 dinara odnosno 13,38%.
U medjuvremenu opozicija se izjasnila da je rebalans nerealan jer smanjenje treba da bude značajno veće , s obzirom da je grad na poziciji očekivanih prihoda od prodaje nepokretnosti, ostavio ponovo blizu trista miliona dinara , a kako nijedan oglas za prodaju nepokretnosti nije raspisan, opozicija veruje da do prodaje neće ni doći , a samim tim ni do prihoda koji se očekuju.
Iako bi po zakonu o budžetskom sistemu odbornici trebalo da razmatraju drugi izveštaj o izvršenju budžeta s obzirrom da se on po zakonu podnosi u septembru , a Skupština potom u roku od 15 dana treba da ga razmatra , pred odbornicima će se naći izveštaj od juna meseca.
U Izveštaju se navodi da su u periodu od 1.januara do 30. juna prihodi , primanja i preneta sredstva realizovani u iznosu od 1 232 707 752 44 dinara odnosno 35,37% u odnosu na plan iz sredstava budžeta , dok su prihodi, primanja i preneta neutrošena sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 37 427 843 dinara.
Po odluci u budžetu planirani su rashodi koji su realizovani u iznosu od 1 104 974.593 22 dinara, odnosno 31,70% u odnosu na plan dok su sredstva iz ostalih izvora realizovana u iznosu od 29 128 538 69 dinara odnosno sa 23,77 % u odnosu na plan.
U proteklom period opozivicija je žestoko kritikovala ovaj izveštaj navodeći da je više nego evidentno da izostaju investicije , a novac iz budžeta odlazi na manifestacije I reprezentacije.
Gradski odbornici razmatraće danas I predložena kadrovska rešenja za radna emsta direktora JP Kolubara I JKP Polet, ali I izveštaje o poslovanju JKP Polet čiji je dug narastao na 14 miliona dinara.
Sudeći po do sadašnjim izjavama odbornika ništa manje interesantna neće biti ni druga izmena plana komunalne gradnje u kojoj se navodi smanjenje na pozicijama vodosnabdevanja, ali I odustajanje od pojedinih radova.
Da li će danas o ovim temama biti postavljena sva pitanja koja su se mogla čuti u proteklom periodu do sednice , ostaje da se vidi.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.