Pobedili sami sebe, a pobeda značajna samo njima

imageIzbori za mesne zajednice održani u Valjevu su pobudili više pažnje javnosti nego što je uopšte I njihov značaj. Rezultat 22:2 ima I svoju drugu stranu medalje. Analiza pokazuje ko se za šta borio:

Rezultati izbora u MZ isključivo služe partijama da proveravaju, ali I da učvršćuju svoje pozicije. Sami izbori su malo fleksibilniji I moguće je nešto poraditi I popraviti sliku o sebi. Ovi su bili malo specifičniji . Iako se znalo da SNS u startu u 11 mesnih zajednica nema protivnika, a u 7 je bio na snazi neki dogovor između SPS a I SNS a (znači 18 od 22 u polazu), a samo su u četiri Mesne zajednici bili pravi izbori, SNS (opštinski) je bio vidno nervozan . Šta je bilo posredi? Pa uloga prvog čoveka Valjeva koji se na ovim nazovi izborima borio za sebe. Uostalom, ako ćemo ispravnije u svih 22 Mesne zajednice ogromnu većinu kandidata su dali SNS I SPS (članovi vladajuće koalicije) I mogućnost da se izgube izbori bila je nikakva. Znači partijski gubitak je bio nemoguć. A lični?
Kakvi su rezulati bili u Valjevu I koje uopšte učestvovao? Ukupno su izbori održani u 22 mesne zajednice. Ni do danas nije jasno ko je sve učestvovao osim SNS a. SPS je negde išao sam , negde po dogovoru sa SNS om, a negde uopšte nije. U Petnici su bila četiri nezavisna kandidata, na Stavam pet nezavisnih kandidata. Po analizi našeg izvora informaciija u dve Mesne Zajednice je išla samo jedna lista pod nazivom grupa građana, nisu ničiji I pobedili, koje svojata SNS, bolje rečeno opštinski SNS, u 5 mesnih zajednica na delu je bio dogovor SPS I SNSa koji nije postojao kako kažu, u 11 samo je SNS imao kandidate (sami se birali sami brojali), a u 4 su bili pravi izbori. I to u Leskovicama I Klincima gde je pobedio SPS I u Pričeviću I na Stavama gde je pobedio SNS. Zanimljivo je da su u Pričeviću prva dva mesta zauzeli socijalisti, ali očigledno da nisu glasali po spisku pa je tako većinu u MZ osvojio SNS čiji su glasači glasali po komandi , nejasno je da li je konačan rezultat bio 9 : 6 ili 8 : 7. za SNS. Na Stavama je bilo najzanimljivije. Tu je SNS (opštinski) uložio mnogo napora I kubika šodera. Nasipalo se do dna izbora po celoj mesnoj zajednici Stave. I to je urodilo plodom. Na kraju su pobedili ubedljivo 6:3.
U ostalim mesnim zajednicama (osim u Petnici) je bilo mirno I bez ikakve izborne euforije. Pa šta je onda ovde epohalno I zašto je u Valjevu “padao sneg”? Izgleda da nije samo da bi pokrio breg, već da bi udahnuli veštačko disanje aktuelnoj opštinskoj strukturi SNS, ali I da bi na krilima “Pirove pobede” sebi produžili ostanak na vlasti u Valjevu. Pompezno predstavljena pobeda od 20 prema 2, imala je jasan cilj, odbraniti gradsko rukovodstvo od partijskog rukovodstva. Da li su uspeli? Ako neko bude analizirao izbore videće da je to pobeda u stilu slavnog fudbalskog menadžera Džarovskog ”kralja nameštenih utakmica”. Rezultat je bio 18:0 u startu, a igralo se do 22. Jednom rečju oni su sebe izabrali za produžetak mandata bar do 21.oktobra.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.