Žene u muškom društvu 1

imageIako može izgledati da smo jako daleko od vremena kada su se žene borile za svoja prava , neki podaci ipak pokazuju da žene još uvek nisu pronašle svoje pravo mesto u društvu, bar u Valjevu.

Po podacima Zavoda za statistiku iz prethodne dve godine u Valjevu je bilo 44709 žena I 42625 muškaraca. Iako žena ima više to ipak ne znači da su podjednako isto I u svemu zastupljene. Statistički podaci pokazuju da je u istom periodu u Valjevu bilo 3345 nezaposlenih žena, a 2677 nezaposlenih muškaraca. Kada je u pitanju radni contingent najviše je nezaposlenih onih žena u životnom dobu od 30 do 54 godine . Ipak isti podaci ukazuju I da su žene podjednako obrazovane kao I muškarci, u nekim segmentima čak obrazovanije.
Iako ovakvi podaci mogu da zvuče tendenciozno oni su zapravo odraz svega u društvu pa I samih dešavanja na nivou cele Srbije.
Žene se u Valjevu sve kasnije odlučuju za brak I decu,a kao razlog navode upravo školovanje I potrebu zaposlenja. Na žalost u Srbiji pa I u Valjevu žene su siromašnije od muškaraca . Manje zaposlenih žena sigurno je razlog ovakvom stanju stvari dok svemu dodatno kumuje I još uvek ukorenjen balkanski mentalitet koji prednost u svemu daje muškom polu.
Žena nema mnogo ni u javnom životu Valjeva iako nema onih koji će reći da žene nisu podjednako sposobne kao I muškarci. Ipak one su znatno marginalizovanije I retki su slučajevi žena koje su u Valjevu postale uspešne. Za uspeh kažu neke od njih mora se put Beograda.
Žene se tek poslednjih godina promovišu kao preduzetnice, a u javnom sektoru popunjavaju ona mesta za koja se veruje da tek tu žene mogu imati svoje mesto , uglavnom ustanove culture. Retkost je I u odnosu na prethodne godine činjenica da su poslednje tri direktorke JKP Vidrak, doduše u skraćenim mandatima žene. Na mestima direktora ima ih po bankarskim filijalama, ustanovama kulture, a opet u samom gradskom rukovodstvu nalazi se samo jedna žena kao član Gradskog veća. U skupštinskim organima uprkos činjenici da su zakonom obavezani na odredjeni procenat žena u parlamentu za predsednikim stolom sedi samo jedna žena I to na mestu zamenika sekretara Skupštine što je uostalom mesto koje je gotovo izmišljeno , nikada ranije takvo radon mesto nije ni postojalo. U partijama žene su prisutne kao članovi, ali samo jednu partiju u Valjevu vodi žena Dragana Terzić SDPS.
Svi ovi segmenti povod su za istraživanje u narednom periodu. Vamedia će kroz seriju tekstova nastojati da istraži mesto žene u valjevskom ili bolje rečeno muškom društvu.

*Projekat “Žene u muškom društvu” Vamedia realizuje u saradnji i uz podršku sa gradom Valjevom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.