Kupina po 25 dinara

imageNakon niske cene za otkup maline , kupina koja se uveliko bere u valjevskom kraju otkupljuje se po ceni od 25 dinara za kilogram pod uslovom da prethodni dan ili na dan berbe nije padala kiša.

Verovali ili ne u KO kupina se gaji na oko 1300 hektara, a brojna domaćinstva vajevskog kraja nakon ove sezone razmatraće pitanje daljeg gajenja ovog voća. Kako Vamedia saznaje u valjevskim selima kupina se otkupljuje po ceni od 25 dinara I to pod uslovom da prethodni I na dan branja kupine nije padala kiša. Ukoliko se o dogodilo cena je niža.
Iako se kupina može koristiti I za proizvodju sokova, džemova, pa I vina čini se da ne postoji dovoljno interesovanja u otkupu. Dok kupinari muku muče sa veikim ovogodišnjim rodom I činjenicom da je cena niska u trgovinama u Valjevu kupina se može kupiti od po 100 dinara u proseku.
U situaciji kada berači traže dnevnicu kao za malinu, kupinari se ne mogu nadati velikoj angažovanosti radne snage jer takve dnevnice sobzirom na cenu ne mogu da podrže.
U Valjevskom kraju selo Stave već godinama svojom manifestacijom u slavu kupine promoviše ovo voće, a njihov je najveći problem kako kažu, to što selo ostaje bez mladih ljudi pa je I pitanje ko će se i koliko uopšte baviti proizvodnjom kupine u nekim narednim godinama.
Bilo kako bilo, poslednjih mesec dana ponajviše se od proizvodjača može čuti da se pripremaju trimeri kako bi se zasad iskrčio. O kvalitetu više niko I ne govori pa ni o šteti koja se ovako niskom cenom otkupa postiže. Zasadi se krče , a mladi na selu ne vide svoju budućnost.
S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.