Uzrok smrti uslov za rehabilitaciju Kalabića

imageSamo odredjivanje uzroka smrti Nikole Kalabića biće presudno u donošenju odluke o rehabilitaciji, smatra Apelacioni sud koji je ukinuo rešenje o rehabilitaciji i predmet vratio na ponovno sudjenje Višem sudu u Valjevu.

 

Rešenje Višeg suda u Valjevu kojim se usvaja zahtev porodice Nikole Kalabića za njegovu rehabilitaciju je poništeno odluko Apelacionog suda u Beogradu koji je smatrao da je Viši sud prilikom odlučivanja pogrešno primenio materijalno pravo.
„Naime, iz stanja iz spisa predmeta sledi da je prvostepeni sud u toku postupka cenio pravni značaj odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača, a to nije njegov zadatak, pogotovo u ovoj vrsti postupka – vanparničnom postupku. Ako je Nikola Kalabić lišen života iz političkog, verskog, nacionalnog ili ideološkog razloga, onda je neophodno utvrditi da li je on izvršio ili učestvovao u izvršenju ratnog zločina ili to nije slučaj. To zbog toga što lice koje je izvršilo ili učestvovalo u izvršenju ratnih zločina nema pravo na rehabilitaciju po Zakonu o rehabilitaciji”, navodi Apelacioni sud koji je Višem sudu naložio da u ponovljenom postupku utvrdi način stradanja Nikole Kalabića jer o tome, kako je naveo, ne postoje pouzdani istorijski podaci, napominući da je o tome dužan da odlučuje kao o „prethodnom pitanju”.
Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.
U dosadašnjem postupku koji je vodjen pred Višim sudom u Valjevu moglo se čuti svedočenje sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je naveo da su Kalabića ubili pripadnici OZNA na Bogojavljenje, 19. januara 1946, u pećini, u kanjonu reke Gradac.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.