Stambena i mesna zajednica

imagePosle uspešne akcije organizovanja i registracije stambenih zajednica (sz) u celoj Republici, pa i u gradu Valjevu, postavlja se pitanje njihovog aktiviranja odnosno rada na dobrobit građana i društva u celini.

Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada koji je na snazi od početka prošle godine utvrđene su obaveze skupštine i upravnika stambene zajednice, među kojima je i donošenje programa održavanja zajedničkih delova zgrade, kao i zemljišta za njihovu redovnu upotrebu.
Kada se ima u vidu da se sz skoro isključivo nalaze u gradskim mesnim zajednicama, može se izvesti zaključak da su one upućene jedna na drugu, odnosno da im se obaveze i interesi podudaraju i da se otvaraju mogućnosti uzajamne saradnje. Te mogućnosti su naročito izražene u oblasti komunalnih usluga koje su po svojoj prirodi od opšteg ekonomskog interesa za sve građane, kao što je snabdevanje pijaćom vodom, toplotnom ili električnom energijom. Komunalno uređenje javnih površina obavlja se na području mesnih zajednica, na kojem egzistiraju novoformirane sz.
U situacijama kada jedna ili više sz nisu zadovoljne nekom od usluga javnih komunalnih preduzeća, skupština i/ili upravnik svake od njih može pružaocu usluge pojedinačno da uloži prigovor, ali bi – po logici stvari – to bilo mnogo efikasnije kada bi se u rešavanje problema uključili i organi mesne zajednice, pa i odbornici gradske skupštine sa tog područja.
Po istom modelu mogli bi se razvijati i drugi oblici saradnje stambenih i mesnih zajednica na dobrobit svih građana koji, opet po prirodi stvari, čine i jednu i drugu zajednicu. Uz sve to one imaju mogućnost da se međusobno podstiču u nastojanjima kojima se teži unapređenju komunalnog i svakog drugog reda na svom području, kao i u stvaranju boljih životnih uslova i očuvanju zajednički stečenih vrednosti.
Bile bi otklonjene i dugo prisutne nedoumice u pogledu mesta i uloge mesnih zajednica kao oblika mesne samouprave, a stambene zajednice bi imale značajnu podršku u ostvarivanju svojih ciljeva i obaveza u odnosu na gradske organe kao oblika lokalne samouprave.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.