EIB I Kancelarija posetili branu Rovni

imageDelegacija Evropske banke i predstavnika Kancelarije za javna ulaganja obišla je branu Stubo Rovni. Ova delegacija finansiraće projekte za koje trenutno konkuriše 40 lokalnih samouprava. U JP „Kolubara“ se nadaju da zbog spremne dokumentacije može biti finansiran cevovod pijaće vode.

Pored turizma na Divčibarama i fabrike za otpadne vode na ovoj planini predstavnici Evropske investicione banke i Kancelarije posetivši Valjevo mogli su da posete i akumulaciju Rovni. „Oni su u izvidjanju i kada je novac u pitanju bitno je da sagledaju sve činjenice, o svemu smo razgovrali. Bili su znatiželjni u vezi tehničkih detalja i ekonomske opravdanosti projekta. Nadam se da će doneti pravu odluku koja će biti povoljna za nas. Mi smo u vrhu od 40 lokalnih samouprava i u pitanju je 40 miliona evra i deset miliona granta. Ono što je gospodja Ana rekla ova lepa plavuša iz EIB jeste da je Valjevo u vrhu i medju tri do pet lokalnih samouprava za koje su zainteresovani“, rekao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Napominjući da grad Valjevo ima izuzetnu saradnju sa Vladom Srbije i Kancelarijom za javna ulaganja direktor JP Kolubara Zoran Mitrović kaže da je poseta Valjevu upravo dokaz dobre saradnje. „ MI smo prilikom ove posete predstavili projekte za koje imamo tehničku dokumentaciju i imamo urednu gradjevinsku dozvolu i kompletan projekat. Oni bi mogli da se grade odmah po odobravanju tih sredstava. Oni su pokazali interesovanje i moram reći da su iznenadjeni nivoom kojim se mi bavimo ovim jer su očekivali dosta niži nivo rada. Zato se nadamo da s obzirom da sve imamo što oni traže da će ododbriti sredstva“, rekao je Mitrović.

image

Kako se moglo čuti u pitanju je izgradnja delova regionalnog cevovoda koji nisu izgradjeni.“Najpre se radi o deonici cevovoda Paklje –Pećina, to je cevovod prečnika 1000 milimetara dužine osam kilometara i njegova je vrednost oko 4,5 miliona evra. Radi se i o drugoj deonici Mionica –Divci, dužine šest kilometara prečnika 250 milimetara, a vrednost radova 1,5 miliona evra. To znači da smo ukupno tražili oko 6 miliona evra kako bismo izgradili deonice za koje imamo tehničku dokumentaciju“, objasnio je Mitrović.

image

Grad Valjevo je ranije kod evropskih fondova konkurisao za izradu projektne dokumentacije koja nedostaje, ali se od toga odustalo jer je kako je objasnio Mitrović, prilikom posete ministarke Zorane Mihailović Valjevu rečeno da je ministarstvo izdvojilo sredstva za nedostajuću dokumentaciju.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.