Praznik kroz kupovinu

imagePraznik Uskrs spremno dočekuju i pijace i marketi u Valjevu. Cene jaja kreću se od 10 do 15 dinara za komad.

Valjevska pijaca posebno je oživela pred predstojeće praznike, a najtraženija roba su jaja i boje za jaja, ali i brojni drugi dekorativni ukrasi. Za cenu jaja prodavci tvrde da nije značajno povećana pa se domaća jaja mogu kupiti po ceni od 15 dinara dok se cena jaja sa farmi kreću od 10 do 13 dinara po komadu. Valjevci kažu kupuju i po 100 komada , ali je dosta i onih koji ne uzimaju više od 20. „Penzioneri najmanje kupuju i oni izgleda najmanje boje jaja jer pričaju da su tu uračunali i jaja za pripremanje nekog slatkiša“, kažu prodavci.
Na nekoliko tezgi moguće je pazariti boje za jaja čije su cene u zavisnosti od vrste boje različite pa se tako najobičnija kesica boje prodaje po pet dinara, slede boje za tkanine čija je cena 25 dinara, tu su i brojne, kako navode, italijanske boje po 100 dinara za kutiju ili pakovanje kapsula. Dok pričaju svi u glas vremešna prodavačica pita : “Jel kupuješ ili samo slikaš?” Na odgovor novinara da samo fotografiše ona odmahuje rukom :” Nije to skupo . Vidi imam samo 50 para zarade po ovoj kesici. Jesi školovana? Izračunaj koliko treba da prodam tih kesica da platim tezgu. Kažu skupo , pa ne može džabe j… ga! I slikaj mi ove zečeve od čokolade!” Na pitanje Vamedije da li su stigli iz Beča , prodavačica odgovara: “ Iz Madjarske. Tamo kupujemo robu, skuplje je u Beču, kakavi to , misliš doneće neko džabe , pa nema džabe ništa. Vidi mogu ovu jednu kesicu da ti poklonim ako I mene slikaš pored tezge, vi novinari ste mi neke mustre samo slikate ne kupujete ništa!”

image U bolje snabdevenim marketima i galerijama mogu se naći i dekorativni elementi poput korpi, keramičkih figura, zečeva od slame, perja u raznim bojama čije se cene kreću i do 2 000 dinara.
Cena svežeg mesa u kasapnicama za one koji spremaju bolji ručak na Uskrs kreće se od 400 do 500 dinara za kilogram prasetine u zavisnosti od dela koji se uzima dok se na pijaci cena žive vage prasetine kreće oko 250 dinara. Mnogi Valjevci ipak se odlučuju za kilogram pečenja bilo jagnjećeg bilo prasećeg čija se cena kreće oko 1000 dinara pa su u kasapnicama već napravljeni spiskovi zainteresovanih kupaca.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.