Lokalni front podneo krivične prijave protiv Jerinića i Purića

imageLokalni front Va podneo je krivičnu prijavu protiv Vladana Jerinića doskorašnjeg načelnika Gradske uprave i Aleksandra Purića zamenika načelnika zbog osnova sumnje da su u periodu od avgusta 2017.god do februara 2018. učinili više krivičnih dela. Kako navode u Lokalnom frontu podnetu prijavu prati i obiman dokazni materijal.

Aktivisti Lokalnog fronta u Valjevu podneli su krivične prijave protiv bivšeg načelnika gradske uprave i njegovog zamenika Vladana Jerinića i Aleksandra Purića . „Ova lica su u svojim potpisima dala saglasnost da se sprovede nabavka potrošnog materijala za potrebe gradskih uprava znajući da Grad nije sproveo postupak javne nabavke za nabavku istog. Jerinić je odobrio i plaćanje materijala po navedenim računima za čije nabavljanje je bilo neophodno da bude sprovedena javna nabavka.Na ovaj način oni su omogućili „Servis Birotehnika“-Tomislav Mićić PR Valjevo da izvrši nabavku potrošnog materijala bez ikakve odluke i konkurencije iako je po zakonu o javnim nabavkama bilo potrebno za ovu nabavku sprovesti postupak javne nabavke“, rekao je na konferenciji za novinare aktivista Lokalnog fronta Željko Trifunović.

image Oni navode da je upravo na ovaj način naneta šteta gradskom budžetu , a omogućeno „Servisu Birotehnika“da pribave protivpravnu imovinsku korist. „Imamo dokaze da je izvršeno plaćanje u milionskom iznosu, a na osnovu plana javnih nabavki možemo osnovano sumnjati da se radi o višemilionskom iznosu“, navodi Trifunović ukazujući novinarima na činjenice da je javna nabvaka bila planirana Planom javnih nabavki za 2017.godinu na poziciji 1.1.4 u iznosu od 2 916 000 dinara , a koje nisu po zakonu sprovedene jer je potrošni materijal od navedene radnje nabavljan protivno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

„Osim što nije sproveden odgovarajući postupak, potrošni materijal je nabavljen bez odgovrajućih računovodstvenih dokumenata, ponude pa čak i ugovora , a što potvrdjuje da su zaposleni u Gradskoj upravi koji su zaduženi da prate računovodstvena dokumenta odbijali da potpišu naloge za plaćanje . Sve to se vidi iz dokumentacije koju posedujemo“, kaže Trifunović dajući istu novinarima na uvid.

U Lokalnom frontu kažu da je očito da su osumnjičeni postupali zajedno i po prethodnom dogovoru jer su potrošni materijal nabavljali na isti način.

„Ukoliko nadležni organi budu odradili svoj posao, verujemo da će utvrditi i odgovornost gradonačelnika, kao lica najodgovornijeg za trošenje budžetskih sredstava grada Valjeva. Takodje verujemo da će nadležni iz ovoga utvrditi i odgovornost predsednika komisije za praćenje javnih nabavki gospodina Milutinovića“, kaže Trifunović.

image

Odgovarajući na pitanja novinara zašto odmah i sami nisu podneli krivičnu prijavu protiv gradonačelnika koji je lice odgovorno za izvršenje budžeta Trifunović kaže: „Mi imamo dokumenta gde se nalaze potpisi načelnika Jerinića i zamenika Purića. I za to imamo neoborive dokaze da su plaćali mimo zakona. Naš pravni tim je pripremao krivičnu prijavu na osnovu dokumentacije i ja ne mogu u njihovo ime odgovoriti zašto odmah nisu to učinili ,ali očekujemo da će Tužilaštvo već i samo na osnovu prijave i dokumenata reagovati shodno zakonu“.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.