Zalud priče o kulturi I prirodi

imageSvake godine ista priča. Prolećna šetnja pored reke Gradac postaje „nošenje glave u torbi“ zbog velikog broja automobila . Grad i ove godine zakupio parking.

Već više od deceniju u Valjevu se beleže pokušaji da se reka Gradac očuva kao prirodna celina, a samim tim i reši problem automobila koji koriste Ulicu Prve brazde . Praktično šetalište , to već i nije jer sa prvim lepim danima veliki broj Valjevaca u „šetnju“ ide automobilom.
Nasdtojanja da se ovaj problem reši proizvela su davanje mogućnosti da gradjani ostave automobil potpuno besplatno na parkingu , odnosno parceli za koju grad plaća zakup. Sa prvim lepim danima u Valjevu , vidljivo je bilo ovog vikenda, gotovo da kao pešak odnosno šetač nije bilo moguće proći ovom ulicom.
Vozači su bez obzira na postojeći parking odlučili da do nelegalno podignutih kafića ipak dodju automobilom.
Korak dalje otišli su oni koji su bahato svirali majkama sa kolicima i bebama upozioravajući ih da se sklone jer , vidite , oni prolaze.
Da je ovaj problem nerešiv i da praktično počiva samo na kulturi gradjana Valjeva pokazalo se pre mnogo godina kada nje pokrenuta inicijativa pa i u gradskom parlamentu rasprava na ovu temu pri čemu je predloženo postavljanje rampe . Ova ideja nije zaživela. Potom je javnost bila obaveštena da će meštani tog dela grada dobiti posebne markice na automobilima kako bi se sprečilo da upravo svi mogu mahnito voziti ulicom koju većina doživljava kao šetalište. Ni ova ideja nije realizovana . Bunili se meštani , a izvesno i vlasnici nelegalnih kafića .

image Još u maju 2016. godine tadašnji direktor Direkcije Dragan Jeremić rekao je odgovrajući na pitanje novinara , ima li uopšte rešenja za ovaj problem sledeće:„ To je nemoguće, verujte da smo sve pokušali , nema druge saobraćajnice kojom gradjani mogu da komuniciraju. Imamo problem i sa meštanima i sa ugostiteljskim objektima. Jedini način da se to reši je kružni put koji bi bio spojen u Deguriću i da ulica bude jednosmerna . Pokušali smo da uradimo stazu sa druge strane reke , ali je poplava promenila konfiguraciju obale tako da to ostaje da se uradi“.
Nova vlast nije smatrala da je to neophodno, ali ne treba zaboraviti da su meštani sa druge strane reke biloi prvi koji su prree poplave gradu postavili nerealne zahteve ukoliko baš sa te strane grad poželi da napravi stazu.
U medjuvremenu na reci Gradac postavljene su pečurke sa klupama, info table.

image U ovom trenutku mogli bismo da budemo zahvalni onima koji su svoje automobile parkirali na za to predvidjenom mestu, a izvesno mogli bismo da izvedemo i zaključak o tome koliko namje stalo do ove reke, koliko nam je stalo do naših sugradjana i na kraju koliko smo naučili da budemo bahati?

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.