Sistem zaduženja nije bio efikasan

imageDa će vrlo brzo doći do personalnih promena u gradskoj vlasti , najavljuju i gradonačelnik Gvozdenović i zamenik Jeremić. Iako se nijedan ne izjašnjavaju o personalnim rešenjima, neke promene desiće se po saznanjima Vamedie vrlo brzo.

Nakon što su Gradsko veće napustili David Maksimović i Borisav Radojičić, oba sa kvote SPS-a , ostavku je tada najavio i Damjan Cvetković takodje sa kvote ove partije. Ko mogu biti kandidati i kada će njihova imenovanja biti realizovana za sada nije poznato.
S druge strane promene po pitanju personalnih rešenja najavljuje i Slobodan Gvozdenović gradonačelnik koji predvodi Srpsku naprednu stranku. Kako niko od poznatih funkcionera ove partije za sada nije podneo samostalno ostavku jasno je da će pojedini biti smenjeni na osnovu kriterijuma sopstvene partije.
Samo Gradsko veće do sada je pretrpelo brojne promene u smislu personalizacije najpre činjenicom da je umesto ranijih devet ova vlast donela odluku o 11 članova veća obrazlažući tu promenu potrebom za resornom efikasnošću. S druge strane SPS je izvršila izmenu pomerajući Nikolu Radojičića na mesto pomoćnika gradonačelnika dok je njegovo mesto zauzeo Žarko Kovač.
Sada nakon dve konkretne ostavke i brojnih najava o promenama izvesno Veće više neće izgledati isto.
Merilo rada članova veća trebalo bi da bude vidljivo u samom gradu . Ipak kako se ovoj vlasti upravo spočitava neefikasnost jasno je da su personalna odredjenja praktično bila loša u smislu podele resorne odgovornosti.
Na treba zaboraviti da je sviojevremeno najavljeno da će svaki član Veća biti zadužen za odredjenu oblast u koju će biti upućen i u okviru koje ima nadležnost. Dobra ideja da se zna ko je za šta odgovoran praktično je već na početku i pala u vodu zbog uplitanja dvojice pomoćnika gradonačelnika Saše Simića i Miroslava Pimića koji su mimo ranijeg dogovora preuzimali resore ostavljajući ranije zadužene članove Veća praktično bez nadležnosti.
Ako se vratimo u 2016. godinu videćemo da je tada podela bila sledeća:
Nikola Radojičić-poljoprivreda
David Maksimović- urbanizam
Borisav Radojičić – privreda, finansije, investicije
Nikola Popović –energetika
Andra Savčić –vanredne situacije
Dobrosav Janković –saobraćaj
Dejan Bogojević – kultura

Kasnije su se Veću pridružili Damjan Cvetković inače informatičar za koga je rečeno da će IT sektor biti njegova nadležnost i Dragana Terzić advokat za koju se govorilo da će preuzeti socijalna pitanja, ipak ova informacija za Terzićevu nikada nije zvanično potvrdjena.
Resor poljoprivrede koji je bio poveren Radojičiću preuzeo je najpre član Veća Andra Savčić pa je ostalo nepoznato čime je bio zadužen Radojičić.
Resor urbanizma do ostavke u nekoliko projekata vodio je Maksimović, sve ostalo nije bila njegova nadležnost niti je kako je svojevremeno izjavio Vamediji imao uticaja na taj sektor.
B.Radjičić dugo vremena je, po sopstvenim rečima, zaista insistirao na svom resoru , ali mu je resor praktično kao i drugima preuzeo zamenik predsednika Skupštine Mihailo Milutinović .
Dokaz da u ovim tvrdnjama ima istine je u činjenici da je u trenutku razmatranja programa javnih preduzeća Radojičić izostavljen dok je odluke donosio Miliutinović.
Za Popovića nije poznato koji su to projekti koje je u oblasti energetike vodio ili trenutno vodi . Dok je Veće bilo otvoreno za medije zabeleženo je nekoliko Popovićević kritičkih izjava o stanju u pojedinim oblastima, ali mimo energetike.
Ime Jankovića pominjalo se u vezi strategije o saobraćaju i aktivnosti iz te oblasti pa se može reći da je Janković jedni ostao pri tom dobijenom zaduženju.
Sam Savčić koji se u javnosti nije mnogo pojavljivao, zabeleženo je dao je nekolikko izjava vezanih za poljoprivredu, ali je nepoznato dalje činjenje.
Bogojević je pak ostao veran kulturi.
Ko je preuzeo vanredne situacije nije poznato , ali je poznato da su pomoćnici Pimić i Simić rado preuzimali nadležnosti bez konsultacija vezanih za koaliciju , odnosno svojevoljno i po njihovoj proceni po potrebi koju su oni iskazivali.
Kako je Veće zatvoreno za medije javnosti je ostao nepoznat učinak kao ni rad Terzićeve i Cvetkovića.
Kovač takodje dolazi prekasno za javnost , ali je izvesno da nije preuzeo resor Radojičića za koji se sad ni ne zna šta je tačno bio.

Da li sada možda zvuči razumljivije zašto dva čelna čoveka Grada Valjeva najavljuju promene? Sigurno da je jasnije ipak bez obzira ko preuzeo koje mesto sve su prilike da je neophodno temeljno pretresti sistem odgovornosti odnosno zaduženja te neke stvari vratiti na početak.
Istovremeno više je nego izvesno da zaduženja ne smeju ostati mrtvo slovo na papiru, ako je takav papir uopšte i postojao, već ozbiljna obaveza naročito za plaćene članove Veća Kovača, Savčića i Bogojevića čije se zarade kreću oko 70 000 dinara.
U toj smeni i ozbiljnim rezovima ista zaduženja trebalo bi da dobiju pomoćnici gradonačelnika za koje se opet ne zna šta tačno rade. Ali čije su zarade opet blizu 70 000 dinara.
Možda je sada jasnije i zašto se pojedini članovi Veća sami povlače.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.