Zabranjeni “kreozan” i dalje ubija životinje

imageIako je upotreba kreozana zabranjena u Srbiji još dva lovačka psa nastradala su u valjevskim šumama jer su pojeli hranu zatrovanu “kreozanom”.

Valjevski lovci Svetislav Mijailović i Ivan Gotovčević ostali su bez dva psa kada su njihovi psi, prilikom lova u šumi Osoje u ataru sela Sovač, naleteli na hranu zatrovanu “kreozanom”.
„Pustili smo pse, da bi se nakon sat vremena ženka vratila usporenim hodom, sa ubrzanim disanjem, ispalim jezikom i žutim ustima. Odmah smo znali šta je u pitanju, ishod je vrlo brzo bio fatalan. Mužjaka nismo još uvek pronašli jer je teren izuzetno nepristupačan po ovim vremenskim uslovima, ali s obzirom da su psi otišli u paru, izvesno je da je i on nastradao zbog trovanja”, ispričali su lovci novinarima navodeći da verovatno namera meštana koji su kreozan ostavili u šumi nije bila da naude upravo njima.
Kako u pomenutoj šumi nije zabeležena pojava vukova niti napada na domaće životinje oni ipak ne razumeju zašto je neko uopšte kreozan ostavio u šumi.
„Ono što je posebno opasno jeste što je “kreozan” bačen u blizini rečice Žitkovica, koja se nekoliko stotina metara dalje uliva u jezero brane “Rovni”. I ovo, na žalost, nije jedini slučaj jer smo lane takođe imali slučaj trovanja lovačkog psa u ataru Sušice, a tada je “kreozan” pronađen praktično na obali jezera”, navode  lovci koji su slučaj prijavili policiji.
Iz republičkog Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije još ranije su upozorili da su sredstva za zaštitu bilja „kreozan" i „furadan”, iako zabranjeni u EU i Srbiji, i dalje dostupni u našoj zemlji i odgovorni su za smrt ogromnog broja ptica, zečeva, srndaća i ostalih životinja. „ Zbog ovih otrova u prethodnih pet godina stradalo je samo oko 60 orlova belorepana, koji su u Srbiji zaštićeni. Dešavalo se da na nekim lokacijama otkrije i po 20 uginulih srndaća, jer oni dolaze i jedu u čoporima. Oba preparata su izuzetno opasna i po ljude, jer se toksini zadržavaju u plodovima voća i žitaricama, a otrov dospeva i u zemljište i vodu”, naveli su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.