Za projekte manifestacija 3 miliona dinara

imageGrad Valjevo će u 2018. godini za projekte koji podstiču afirmaciju privredno-turističkih manifestacija izdvojiti 3 miliona dinara. Na sajtu grada objavljen je i konkurs za prijave.

Medju stalnim gradskim manifestacijama su pored tešnjarskih večeri i Čvarkijade i „Abro-fest“, Memorijalni šahovski turnir „Selimir Manojlović“, Memorijalni rukometni turnir „ Nikola Jevremović Gužva“ dok svake godine grad raspisuje konkurs kojim finansira brojne druge manifestacije. Ove godine za tu namenu u budžetu je opredeljeno 3 miliona dinara, a Komisija će odlučiti po pristiglim projektima koje manifestacije će biti održane.
Kod nas se već tradicionalno svetkuju I maline I kupine, gljive , lekovito bilje, verski praznici ili pak samo promocija odredjenog geografskog dela primera radi planina Medvednik, Divčibare, njih finansira ili organizaciono pomaže grad. Verovali ili ne 2016. godine grad je sufinansirao čak 18 manifestacija.
U toku prošle godine mogli smo da vidimo i potpuni fijasko pojedinih manifestacija poput Gastrofesta, pa ostaje pitanje da li je u medjuvremenu grad zauzeo konkretan stav po ovom pitanju. Odnosno da li smo definisali šta tačno želimo i na koji način da postignemo manifestacijama. Da li je to samo jednodnevna zabava za narod ili pak manifestacija može imati i neke druge pravce uticaja u smislu promocije.Komisiji koja odlučuje utoliko bi biko lakše da donese odluku šta je to što treba podržati i unaprediti, a šta je to što nije interes grada.
Ukoliko ciljevi nisu definisani postoji bojazan da manifestacija po broju bude mnogo, a njihov efekat beznačajan.
Ipak odredjeni kriterijumi postoje bar su u konkursu navedeni:
-reference programa, oblast u kojoj se realizuje program, dužina trajanja programa, broj lica koja su uklkjučena u program, mogućnost razvijanja i održivost, uskladjenost i ekonomičnost ekonomskog plana sa planiranim aktivnostima.
-ciljevi koji se postižu, obim zadovoljavanja javnog interesa , stepen unapredjenja stanja u oblasti u kojoj se program sprovodi.

Ovo su neki od uslova koje predloženi program treba da ispuni kako bi bio finansiran. Ipak na koji način će Komisija oceniti da li je grad dobio ono što je želeo , ako ne znamo šta je želeo, ostaje da se vidi.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.