Voda iz jezera „Stubo-Rovni“ ispravna i čista

imageKvalitet vode na jezeru akumulacije „Studbo-Rovni“ visok i zadovoljavajući, čak sa mogućnošću da se za piće koristi i bez dodatne prerade, pokazuju analize Zavoda za javno zdravlje.

Kako je za Vamediju ispričao direktor JP „Kolubara“ koje upravlja hidrosistemom „Stubo-Rovni“ Zoran Mitrović, na zahtev tog JP lokalni Zavod za javno zdravlje obavio je opsežne analize kvaliteta vode i to dva uzorka: površinske i sa ispusta iz brane iz kojeg izlazi 200 litara vode u Jablanicu.
„Dobili smo izveštaj o mikrobiološkom i fizičko-hemijskom ispitovanju. Što se tiče prvog uzorka, zakljulak je da u vodi jzera ne postoje mikroorganizmi. Što se tiče druge analize, obrađen je veći broj parametara, ali suština klasifikacije tih parametara jeste da voda iz jezera pripada prvoj i drugoj klasi, koje su najviše“, zadovoljan je Mitrović.

image „Možemo zaključiti da uzorak pokazuje vrednosti visokokvalitetnih površinskih voda, koje su standardnim metodama prečišćavanja mohu bez većih problema dovesti u status ispravnih voda za piće“, piše, između ostalog, u zaključku koji je JP „Kolubara“ dostavio dr Ljubiša Stojanović iz Zavoda za javno zdravlje.
Zoran Mitrović konstatuje da su u JP „Kolubara“ veoma zadovoljni što su analize pokazale da je voda iz jezera „Stubo-Rovni“ apsolutno ispravna i čista.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.