Ostali bez oca i dinara u džepu, kao podstanari

imageTragedija da izgube oca i muža, postaje još veća za Blagu Đedović i njene dve maloletne ćerke, jer su na taj način ostali i bez stabilnih prihoda za život, a pri tome žive kao podstanari.

 

Više od 40 dana od pogibije Velimira Đedovića, koji je sa kolegom Milanom Kojićem nastradao na prelazu barske pruge, Velimirova supruga Blaga i ćerke Kristina (11) i Katarina (9), pošto su nekako preživele taj prvobitni šok, sa tugom i strahom čekaju predstojeće dane. Ostale su same, kao podstanari u iznajmljenom stanu od 30 kvadrata u naselju “Sretena Dudića”, praktično bez dinara u džepu.
– Još nisam svesna nesreće koja nas je zadesila. Proslavili smo Jovanjdan, imali smo punu kuću gostiju i u ponedeljak je Velimir otišao na posao sa Milanom. Njih dvojica su u proteklih nekoliko godina bezbroj puta po dvaput dnevno prelazili prugu, idući po trećeg kolegu ili se vraćajući sa posla iz Beograda, ali tog kobnog jutra bilo je magle i nastradali su pod vozom. Sve se od tog trenutka srušilo, sve smo izgubili, oca i muža koji je bio oslonac i jedini izvor prihoda. Ne znamo kako dalje – jada se Blaga.
Naime, jednokratna interventna novčana pomoć dobijena od Centra za socijalni rad “pokrila” je troškove Velimirove sahrane, a potom se na svakodnevni život potrošila i novčana pomoć koju su porodici obezbedili školski drugovi Kristine i Katarine. Gradska vlast u međuvremenu pomogla je da ćerke dobiju zdravstvene knjižice, umanjenje od 160 kilovata na računima za struju i plaćenu stanarinu, ali Blaga, koja je nezaposlena, i njene ćerke Kristina i Katarina, sada raspolažu samo sa nešto više od 12.000 dinara mesečno socijalne pomoći.
– Od socijalne pomoći, iako smo dobili status povlašćenih potrošača, verujem da će sigurno polovina sume otići na račun za struju, a pri tome imamo i dug od 24.000 dinara, koji Velimir nije stigao da izmiri. Prinuđeni smo da se grejemo na struju, TA peć je u sobi u kojoj su devojčice. A gde je sve ostalo, gde je hrana, gde je škola? Frižider nam je već sada prazan. Preko leta ću lako, otići sa ćerkama kod familije u Crnu Goru da radim i uštedim, ali kako izaći iz ove zime – pita se Velimirova udovica.
Blaga strahuje da će ubrzo izgubiti i socijalnu pomoć. Naime, Velimir koji je rodom iz valjevskog sela Zabrdica, ostavio je iza sebe seosko domaćinstvo i šest hektara zemlje. Kada ta imovina pređe na njegove ćerke kao naslednice, porodica će ostati bez prava na socijalnu pomoć.
– I da odemo na selo, opet bi bili socijalni slučajevi, ali onda i bez socijalne pomoći. Ćerke uče školu u Valjevu, starija trenira i odbojku. Kako, od čega bi dolazile u grad u školu, na trening? Šta žena sa dva mala ženska deteta da radi na selu, kad je i sam Velimir odavno otišao sa svoje očevine u potrazi za poslom – kroz suze kaže Blaga, dok se ćerke pribijaju uz nju.
Porodicu ovih dana, kako je najavljeno, treba da posete predstavnici Crvenog krsta, i pored paketa higijene i namirnica, ponudiće im usluge Narodne kuhinje.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.