Svi u jednom vozu?

      Нема коментара на Svi u jednom vozu?

imagePoslednja sednica Skupštine potvrdila je ono u šta se sumnjalo, vladajuća SNS duboko je podeljena. Da li su onda svi odbornici SNS glasali za smenu Savčića ili bi smena pala da nije bilo koalicionog partnera?

Na poslednjoj sednici Skupštine za skupštinskom govornicom gradonačelnik Slobodan Gvozdenović inače i prvi čovek valjevskih naprednjaka jasno je stavio do znanja javnosti da sve ranije izrečene metafore za istom govornicom na temu prošlosti , budućnosti, druga Starog, kočnice i osovine i slično zapravo jesu namenjene narodnom poslaniku Mihailu Jokiću.
Za skupštinskom govornicom Gvozdenović je obrazlažući predlog za smenu člana Veća iz redova SNS-a Andre Savčića rekao da nije zadovoljan njegovim radom. Savčić je za istom govornicom praktično rekao da ga smenjuju jer postoji sukob izmedju gradonačelnika i poslanika Jokića. Savčić je odbornicima i javnosti saopštio da ga je gradonačelnik pozvao telefonom i rekao mu da Mika Jokić neće da mu se javi na telefon i da zbog toga Savčić treba da podense ostavku: „ Sutra da daš ostavku zbog Mike Jokića, sledeći dan u kratkom razgovoru koji smo imali ja sam odbio ostavku, a on je rekao smeniću te zbog Mike Jokića. Toliko ja imam da kažem o tome , hvala vam svima na saradnji glasajte po savesti, a kao što znate svaka utakmica se igra dva poluvremena”.

image

Odbornik Milan Marković SNS za govornicom se nije složio sa obrazloženjem gradonačelnika za Savčievu smenu i oštro je kritikovao iznošenje u javnost podela unutar partije . „Nije moguće da ovakve unutarpartijske stvari izadju u javnost, ovaj raskol nije smeo da izadje u javnost, a sve je počelo kada je gradonačelnik isterao Miahila Jokića, potom intervju gradonačelnika od pre neki dan sa insinuacijama o Jokiću . To nije smelo da se desi. Gradonačelnik ne poziva naGO, a ima poseban metod prema neistomišljenicima. Ako imate problem sa Jokićem nemojte se svetiti njegovim ljudima. Ovo je na svaki način rušenje stranačke discipline”, rekao je izmedju ostalog Marković.
Marković je otišao korak dalje rekavši da je lično Mihailo Jokić doveo Gvozdenovića na mesto predsednika stranke: „Gospodin Jokić je Vas držao za ruku, Vas je doveo da budete predsednik stranke, Vas je doveo da budete gradonačelnik. On Vas je lično predložio rečenicom: „On je moj kandidat, nikada nije izdao“. Dobro znate da sam ja bio protiv tog predloga i bio sam u drugom taboru“, rekao je Marković.

image

Gvozdenović je sada otišao prilično daleko i govoreći o tome koga je sve Jokić odveo rekao i :“I moj zamenik je u tom vozu druga Jokića!“ Zamenik Dragan Jeremić nije bio prisutan na sednici Skupštine pa nije ni mogao da reaguje na pokušaj uvlačenja njega samog niti SPS-a u unutarpartijski obračun naprednjaka. Socijalisti su već prethodnog dana održali niz sastanaka na tremu sednice Skupštine na kojima su se čula različita mišljenja, a preovladavalo je ono koje se odnosilo na činjenicu da se ipak radi o unutarpartijskom sporenju naprednjaka.

Zanimljivo je da je Gvozdenović najpre pokazao javnosti da animozitet sa Jokićem postoji, potom da pojedini odbornici SNS nisu podrška predlogu smene, što praktično znači da od prisutnih 26 odbornika ove partije neće svi glasati za njegov predlog o smeni Savčića, što opet znači da SNS nema većinu od 26 te i da je donošenje odluke nemoguće bez koalicionog partnera. Nije sasvim jasno zašto je Gvozdenović onda po svaku cenu želeo da pomene SPS pa i zamenika Jeremića koji u raspravi nije ni učestvovao? Da li je hteo da teret odgovornosti za novonastalu situaciju prebaci u komšijsko dvorište? A kako kad je Jokić narodni poslanik njegove partije?
Poruka Andre Savčića da svaka utakmica ima dva poluvremena nedvosmisleno ukazuje na to da razlike neće nestati, da će sukob potrajati pa i da će Gvozdenović imati ozbiljne protivnike u sopstvenim redovima.

image Nakon svega što je obelodanjeno jedino je ostalo nejasno šta će se dogoditi, ako na nekoj narednoj sednici odbornici SPS-a budu imali suprotstavljeno mišljenje i ne budu glasali? Da li će onda svi biti u jednom vozu koji ide samo ka izborima?

S.V.

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.