Lokalni front:Loš položaj žena

imagePovodom Međunarodnog dana žena Lokalni front u Valjevu izdao je Saopštenje za javnost koje prenosimo u celosti:

„Pre više od 100 godina počela je borba za ekonomsku, socijalnu i političku ravnopravnost. Do danas istinska ravnopravnost nije ostvarena, naprotiv. Više je nezaposlenih Valjevki od Valjevaca. Žene su slabije plaćene od muškaraca. Nema Valjevki tamo gde je moć, gde se odlučuje. Žene u valjevskim selima su glavna radna snaga, ali nisu zvanično zaposlene, niti su nosioci domaćinstava. Valjevke uglavnom nisu vlasnice imovine. Sve više je slučajeva nasilja prema ženama u našem gradu. Mlade Valjevke nastoje da napuste Valjevo ili da se u njega ne vrate.
Država je danas nepravedna prema ženama, optužuje ih da su glavni krivac za belu kugu, za nestanak stanovništva. Ali to, jednostavno, nije istina. Isključivi krivac za smanjenje broja stanovnika je sadašnja država i dugogodišnja politika koja je učinila da svakodnevni život u Srbiji bude neizvestan i neodrživ. Od žena se danas očekuje da uprkos svemu rađaju decu. Iako je Valjevo na poslednjem mestu u Srbiji po broju dece koja koriste dečji dodatak. Iako polovina valjevske dece ne može da se upiše u obdanište, jer u vrtićima nema mesta ili njihovi roditelji nemaju vezu.
Vlast u Valjevu je od 1. februara podigla cenu boravka deteta u obdaništu, uz saglasnost nadležnog ministarstva. Uprkos smanjenju plata i rastućem siromaštvu, danas je cena vrtića 50% veća nego pre pet godina. Država i vlast nameravaju da prevale odgovornost za budućnost Srbije i Valjeva samo na žene, samo na sve nemoćnije porodice, bez pružanja prave podrške.
Valjevke, ne prihvatajte jednodevnu ljubaznost začinjenu jeftinim crvenim karanfilom. Zahtevajte ravnopravnost i dostojanstvo svaki dan. Valjevke, borite se i izborite da se zaista čuje vaš glas, svuda i na svakom mestu. To je jedini i pravi način da zajedno sa Valjevcima dostignemo normalnu, srećnu budućnost.
8. mart 2018, u Valjevu“

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.