Jedan dan kao praznik žena

imageMeđunarodni dan žena ili 8. mart (Osmi mart), dan je posvećen ženama i slavi se svake godine 8. marta. Ovaj dan je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Valjevo ovaj praznik dočekuje sa samo jednom ženom na ozbiljnoj funkciji, Draganom Terzić kao članom Veća.

Daleko od Klare Cetkin koja se prva borila za prava žena I spela da na osnovu te borbe izbori pravo glasa za žene , a potom I brojna druga prava, u Valjevu dočekujemo 8.mart 2018.godine. Na žalost sem poštovanja Zakona o radu koji vrednuje žene kao I muškarce u Valjevu već godinama postoji problem žena u izvršnoj vlasti. Sada samo jedna žena ima zvanje člana Gradskog veća advokat Dragana Terzić, dok u Skupštini za predsedničkim stolom žena je zamenik sekretara Skupštine. Žena u Valjevu nije ni načelnik uprave, a nikada nije bila ni zamenik niti gradonačelnik grada. Najveći dometi žena u sistemu lokalne samouprave bila su direktorska mesta ustanova kulture dok je sada jedna žena direktor javnog preduzeća, JKPVidrak, Ksenija Nenadović.
U Valjevu se uglavnom kada su žene u pitanju sve završava na obaveznoj kvoti odbornica , odnosno da na listama partija već svako treće mesto mora pripasti ženi.
Ipak u Valjevu zato ima uspešnih preduzetnica ipak ni njih ne u meri u kojoj su zastupljeni muškarci. Žene statistika kaže više od muškaraca strahuju za svoja radna mesta, a već jepoznato da žene bivaju izložene diskriminaciji prilikom zapošljavanja jer one popunjavaju posebne upitnike medju kojima je najvažnije pitanje :”Da li ste radjali I imate li nameru da imate još dece?”
Žene su u Valjevu pominjane na žalost u slučajevima kada su korisnice Sigurne kuće I žrtve porodičnog nasilja. U Valjevu nema SOS telefona , a neka nastojanja žena u Skupštini grada kako bi se I tu stvari pokrenule ostale su mrtvo slovo na papiru.
Iza nas ostalo je I vreme karanfila I proslava u menzi preduzeća jer tih velikih firmi više nema. Izvesno je da će danas žene dobiti po neki poklon , možda cvet, ali je pitanje da li jedan dan menja situaciju koja je pomenuta?
Ono što je najsigurnije u svemu jeste da će mame I bake danas biti uvažene po pitanju poklona od svoje dece I unuka, u školama će biti održane predstave, a deca će kupiti poklone učiteljicama.
Neke su žene zbog ovakvog stanja stvari odustale od proslava I odbijaju I čestitanje, ali ako iaole verujete da se nešto može promeniti , želimo Vam Srećan 8. Mart!

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.