Grad kupovao materijal bez javne nabavke-Kako?

image Grad Valjevo na konačno sprovedenom tenderu za nabavku potrošnog materijala izabrao najpovoljnijeg ponudjača SZTR „Fiskal“ . Nepoznato je na koji način je i na osnovu čega u proteklih šest meseci grad nabavljao potrošni materijal kad javna nabavka nije bila sprvodjena. Po dostupnim informacijama, roba je plaćana bez javne nabavke.

Komisija u sastavu Vesna Jokić, Dragan Mojsilović i Predrag Martinović je dana 5.marta pristupila otvaranju ponuda za raspisanu javnu nabavku Nabavka potrošnog materijala za koju je procenjena vrednost bila 4 246 325 dinara . Kako se može videti iz zapisnika komisije na tenderu su učestvovala tri ponudjača „Vintec“doo Beograd sa ponudom od 2 806 400 dinara, SZTR Fiskal“ sa ponudom od 2 336 066 dinara i Servis Birotehnika sa 3 688 910 dinara sve tri cene date su bez PDV-a. Shodno pravilima tendera izabrana je najpovoljnija ponuda u ovom slučaju SZTR „Fiskal“ koja je za blizu 500 000 dinara bila niža od drugoplasiranog ponudjača i za više od milion od trećerangiranog. SZTR „Fiskal“ javnosti je poznat iz slučaja hapšenja načelnika gradske uprave Aleksandra Vujić Subotića pa i samog vlasnika ove radnje kada je javnost obaveštena da su isti uhapšeni pod sumnjom dobijanja poslova mimo povoljnih ponuda odnosno na štetu grada. SZTR Fiskal bio je snabdevač grada potrošnim materijalom dugi niz godina, a posao je sklapao na osnovu sprovedenih tendera.

image Iz samog zapisnika komisije jasno se vidi da nije bilo ni ranijih primedbi na raspisan tender niti primedbi u toku samog pregleda i otvaranja ponuda. Komisija je jasno konstatovala čija je ponuda najpovoljnija , ali ostaje potpuno nejasno šta se dešavalo u proteklom periodu od jula meseca 2017. godine kada je istekao ugovor sa SZTR Fiskal? Odnosno kako je grad i na koji način plaćao potrošni materijal koji je kupovao u proteklim mesecima, a da za to nije sproveo javnu nabavku.
Po dokumentaciji, u koju je Vamedia ostvarila uvid, grad nije raspisao javnu nabavku već je saglasnost za trebovanje potpisivao vd načelnika gradske uprave Vladan Jerinić. Na ovaj način grad je utrošio 1,8 miliona dinara bez potpisanog ugovora , bez podele na manje particije i prikupljanja tri ponude , bez raspisanog tendera. Kako se može videti iz dokumentacije snabdevač je bila preduzeće Birotehnika . U izjavi za Vamediu Dušan Mićić vlasnik Birotehnike kaže da je od grada dobio zahtev da pošalje ponudu te i da je grad nakon toga prihvativši njegove cene tražio isporuku. Mićić kaže i da ne zna kako se grad za njega odlučio.Prilična zabuna nastala je kako se može videti na jednom od računa iz ranije nabavke ketridž Lexmark grad je kupio po većoj ceni. Mićić za Vamediu kaže: „Grad je od nas tražio ketridž koji radi 10 000 kopija i taj ketridž u nabavci košta skoro 6 000 dinara i mi smo ga isporučili. U tenderskoj dokumentaciji se sada tražio ketridž koji radi 1500 kopija dakle skoro deset puta manje i njegova cena je niža zato se te dve cene razlikuju“. Mićić objašnjava da njegova firma nema nikakve veze sa politikom.“Birotehnika je radnja mog oca i svi u Valjevu znaju kako mi radimo. Nikada nismo imali probleme u poslovanju niti nezadovoljne kupce. Ne mešamo se u politiku niti bilo šta slično, radimo pošteno i od toga živimo.Ja ne znam kako grad treba ili mora da posluje oni su tražili ponudu mi smo je dali i isporučili robu kao što bi bilo kome drugom“, kaže Mićić.

Nije poznato zašto grad nije raspisao javnu nabavku i time uštedeo sredstva gradu? Nije jasno ni zašto odgovorna lica u Upravi grada nisu sugerisala činjenicu da je nemoguće izvršiti plaćanje bez javne nabavke i ugovora. Nije poznato ni ko je sklopio makar usmeni dogovor sa dobavljačem niti zašto je načelnik uprave Jerinić potpisivao plaćanje ako ništa od zakonskih procedura nije ispoštovano.
Jedno od važnijih pitanja u svemu jeste , da li je neko lice iskoristilo situaciju hapšenja načelnika gradske uprave pa i samog ranijeg dobavljača kako bi sprovelo niz zakulisnih radnji pa i da li je gradonačelnik obavešten o svemu što se dešavalo? Šta je za to vreme radila Komisija za praćenje javnih nabavki koja je dužna da gradonačelniku ukaže na probleme ili mogući problem kako bi isti mogao uopšte da reaguje.
Ma koliko pitanja postavili jedno je najbitnije da li će oni koji su radili mimo zakona sada biti pred istražnim organima i snosisti posledice svog činjenja?

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.