Brana i jezero „Rovni“ spremni za otapanje snega

imageHidrološka situacija na području koju reguliše JP „Kolubara“ za upravljanje hidrosistemom „Rovni“ apsolutno je pod kontrolom i nema bojazni da će doći do poplava, iako nas očekuje otapanje snega, veća mogućnost padavina i evidentno porast vodostaja.

 

Kako za Vamediju objašnjava Zoran Mitrović, direktor „Kolubare“, Sektor za vanredne situacije izdao je naredbu ovom JP za pripravnost na brani „Rovni“ za slučaj nekih elementarnih nepogoda, tako da je uvedeno pasivno i aktivno dežurstvo.
„Mi smo već praktično i pre te naredbe bili pripremljeni, jer smo i u prethodnom periodu, dok su bili mrazevi i sneg, ispuštali određene količine vode iz jezera. Trenutno je u akumulaciji nivo vode od 35 miliona kubika, što znači da jezero može da primi i zadrži još 15 miliona kubika bez puštanja u Jablanicu. To je ogromna količina vode i u praksi to znači četiri meseca neprestanih padavina bez puštanja vode iz brane“, kaže Mitrović.
Direktor JP „Kolubara“ napominje da je procena da će otapanje snega na području akumulacije povećati priliv u jezeru za maksimalno dva miliona kubika.
„Pošto u jezeru imamo slobodnog prostora za 15 miliona, ni to otapanje snega neće predstavljati problem, pa tako što se tiče sliva Jablanice i Sušice, kao i uopšte cele hidrološke situacije u našem domenu sve je pod kontrolom, a sistem brane funkcioniše bez problema“, zaključuje Mitrović.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.