Ozbiljni standardi pred novim direktorom

imageNa sednici Skupštine izabrani novi-stari direktori Muzeja i Studija Trnavac. Novog direktora ima Muzej dok je Trnavac zadržao starog.

Baš onako kako se spekulisalo u javnosti početkom decembra Skupština je za novog direktora Muzeja u Valjevu postavila Jelenu Lekić-Nikolić. Na ovom mestu ona je zamenila dr Vladimira Krivošejeva koji je duže od decenije vodio valjevski Muzej i uspeo da ga proslavi u Srbiji i pa i šire. Muzej je zahvaljujući radu dr Krivošejeva najpre povećao broj poseta za desetinu puta, izborio naziv najboljeg Muzeja u Srbiji i osvojio niz nagrada u zemlji i inostranstvu. Muzej je za to vreme preuzeo i kompleks u Brankovini koji je pod staranjem TO u potpunosti bio zapušten i za vrlo kratko vreme ovaj prostor postao je obavezna destinacija prilikom turističke posete Valjevu. Istovremeno na insistiranje dr Krivošejeva obnovljena je postavka u Kuli Nenadovića i sredjen prostor koji je okružuje. Zahvaljujući predanom radu dr Krivošejeva Valjevo je moglo da vidi brojne izložbe koje su ranije gradu bile nedostupne, a Muzej je bio izdavač više istorijskih publikacija. Za vreme direktorovanja dr Krivošejeva Muzej je postao mesto u kom su se održavale ne samo izložbe već i promocije knjiga i koncerti ozbiljne muzike i muzike drugih naroda. Ipak sve ovo nije bilo dovoljno po mišljenju gradskog parlamenta pa je Krivošejev smenjen, a novoj direktorki na ovaj način postavljeni su vrlo visoki standardi čijim bi ispunjenjem trebalo da prevazidje svog prethodnika. Za očekivati je sada da novi direktor Jelena Lekić Nikolić Valjevu i Muzeju obezbedi veće nagrade i postignuća. Lekić Nikolić je član SNS-a , prvobitno je bila zaposlena u Domu omladine , a u Muzeju se obrela nakon spajanja Doma omladine sa Domom kulture zahvaljujući bliskim vezama sa SPS-om jer za njenim radnim mestom više nije postojala potreba. Lekić Nikolić na početku svoje karijere oprobala se i u novinarstvu pa joj je to bio i jedan prvih zadataka u novoj partiji SNS.
Kako su svojevremeno nezvanično saopštili članovi kadrovske komisije bilo je neophodno da se najpre promeni Statut Muzeja kako bi ovo imenovanje bilo realizovano. Već početkom decembra izmena u Statutu predvidela je da direktor može da ima završen fakultet „u okviru obrazovno-naučnog polja društveno-humanističkih nauka“. Predjašnji Statut zahtevao je da direktor Muzeja može biti lice koje je završilo filozofski fakultet, grupe – istorija, istorija umetnosti, etnologija i arheologija. Još’ jedna dodatna izmena pokazuje da sada po novom Statutu nije potrebno da direktor ima položen stručni ispit zakonom propisan za rad u Muzejima. Kako se tada moglo čuti po mišljenju pojedinih članova komisije, ali I odbornika, neke izmene nisu bile sasvim po zakonu.
Na mestu direktora Studija Trnavac ostala je I dalje Mirjana Vojić.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.