Flauta Evrope u Valjevu zvuči

imageU petak, 23. februara s početkom u 20 časova, u valjevskoj muzičkoj školi će koncertom jedinstvenog mađarskog ansambla od 25 muzičara “Musica Antiqua” biti otvoreni jubilarni 20. Međunarodni susreti flautista – Tahir Kulenović”.

“ Ovaj festival, pokrenut 1999. godine, upravo inicijativom profesora Kulenovića, jednog od najistaknutijih flautista i muzičkih pedagoga nekadašnje Jugoslavije, prvi je valjevski festival posvećen umetničkoj muzici i prvo takmičenje najvećih mladih talenata na flauti u Srbiji. Od samog početka, organizatori festivala su MŠ “Živorad Grbić” i Udruženje muzičkih i baletskih pedagoga Srbije.
Pored svečanog otvaranja, koje će ove godine kreirati umetnici iz Mađarske, izvođenjem muzike baroka na autentičnim instrumentima iz 15. i 16. veka, u nedelju, 25. februara od 20.30 časova, valjevsku publiku očekuje još jedan izuzetan muzički program ispunjen muzikom pobednika ovogodišnjeg festivala i nastupom jednog od najvećih evropskih flautista, umetnika iz Francuske, Vensana Luke i srpske pijanistkinje Natalije Mladenović kojim će susreti biti i zvanično zaokruženi.
Ove godine festival okuplja 127 takmičara iz Srbije, Slovenije, Poljske, Madjarske ,Bugarske, Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će kroz četiri takmičarska dana, od četvrtka 22. februara do nedelje, 25. februara, u MŠ “Živorad Grbić” ujediniti sve osobenosti svojih škola i svojih zemalja u zvuku flaute.
I ove godine, generalni pokrovitelj Festivala je Grad Valjevo ali i brojni sponzori. Zahvaljujući muzičkoj kući “Flav atelje” iz Slovenije, najuspešnije učesnike očekuju vredne nagrade, a apsolutnog pobednika i novčana nagrada od strane porodice Kulenović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.