Ugašen KUD Abrašević

imageUdruženje gradjana „KUD Abrašević“ više ne postoji. Nova Ustanova Abrašević zvanično je registrovana 8. januara 2018. godin, kaže predsednik UO..

Udruženje KUD Abrašević koje je po podacima Agencije za privredne registre osnovano 16. januara 1947. godine , zvanično je prestalo da postoji . U zabelešci vezanoj za gašenje KUD-a se navodi: „ Upisuje se u Registar udruženja zabeleška izjave članova udruženja : Nebojša Timotić iz Donje Bukovice, Aleksa Živković, Goranka Kalember-Lučić, Aleksandra Nikolić, Marija Djuričić, Aleksandar Pantelić, Milan Novaković, Mile Petrović, Ana Popović, Radmila Ostojić, Goran Pavlović, Miroslav Golubović i Ana Milovanović svi iz Valjeva od 3.01. 2018 godine Mirjana Mirković i Svetlana Marković iz Valjeva, Miroslav Ttrifunović iz Mionice od 4.01.2018. godine date u skladu sa odredbom člana 57 . Zakona o udruženjima , uz naznačenje postojanja njihove solidarne odgvornosti za obaveze udruženja u roku od tri godine od dana brisanja udruženja iz Registra.“

Ova zabeleška pravno znači da su pomenuta lica solidarno obavezana na izmirenje svih obaveza koje bi mogle nastati ili su nastale u medjuvremenu prema poveriocima ili drugim licima. To znači i da bi u takvom slučaju svaki pojedinaca sa pomenutog spiska mogao biti pojedinačno tužen za izmirenje neke obaveze ili svi zajedno .

Pokušaj gašenja Udruženja odvijao se u dva navrata , najpre 27.12.2017 godine pri čemu je APR zatražio imenovanje drugog pravnog zastupnika s obzirom da je zahtev za brisanje podnela Milena Urošević kojoj je odlukom Skupštine grada prestao mandat i potom niz dokumenata kojima se garantuje da je Udruženje donelo odluku o gašenju. Drugi pokušaj usledio je dva dana kasnije 29.12.2017. godine što je APR ponovo odbio. Konačni zahtev koji je Agencija prihvatiloa usledio je 8. januara ove godine pri čemu je po podacima iz APR-a zahtev za brisanje podnela Jasmina Belkhiri , članica UO .

Tek nakon donošenja odluke APR-a da je Udruženje ugašeno, Privredni sud u Valjevu registrovao je novu ustanovu za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“. Kako Vamedia saznaje privredni sud nije mogao registrovati dva pravna subjekta sa istim imenom. Privredni sud registrovao je Ustanovu istog dana 8. januara 2018 kada je i APR doneo odluku o brisanju.

image Da se strasti oko Abraševića ne smiruju svedoči i podatak da su pojedini članoovi Abraševića pokrenuli sudske postupke u vezi sa samim načinom gašenja Udruženja tvrdeći da Statut udruženja nije ispoštovan i procedura nije sprovedena.
APR je sada izbrisao Udruženje , a pred sudom su zakazana ročišta po ovim tužbama. Pravnici tvrde da zakonski gledano ukoliko sud presudi u korist tužitelja Agencija za privredne registre morala bi po odluci suda da ponovo aktivira Udruženje, pri čemu bi Privredni sud morao da naloži ustanovi promenu imena s obzirom da je Udruženje nastalo i registrovano mnogo ranije nego Ustanova.
Ishod tužbi za sada se ne zna, a nova Ustanova je zvanično počela sa radom pri čemu će grad kao osnivač morati da donese nove odluke u vezi NO jer Ustanova ima samo dva zaposlena. Upitana na konferenciji za novinare kako će ovaj problem Ustanova da reši, sadašnja direktorka Milena Urošević je rekla: „To nije do nas već do osnivača, grada, to grad nmora da reši“.
Da li bi moglo doći do novog zapošljavanja ostaje da se vidi , a na istoj konferenciji iznet je i podatak da je deo folklorne sekcije koji se odvojio od Ustanove već registrovao Udruženje pod nazivom „Kosta Abrašević 1904“, ovaj podatak nije tačan . U Agenciji za privredne registre nikada nije registrovano ovakvo Udruženje sa sedištem u Valjevu.

S.V.

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.