Po godinu dana zatvora za bivše inspektore BIA

imageApelacioni sud doneo je odluku da bivše inspektore valjevskog centra BIA Dejana Milojevića i Aleksandra Savića osudi na po godinu dana zatvora zbog primanja mita.

U toku sudskog procesa je utvrdjeno da su Milojević i Savić primili mito od po 1000 evra od vlasnika kafane „Dan i noć“ kod Ljiga kako ne bi prijavili da u njegovom objektu borave azilanti.List Blic piše da su inspektori BIA 20. maja 2015. godine, samoinicijativno i bez naloga, službenim automobilom otišli u tu kafanu, vlasniku A.V. pokazali službenu legitimaciju BIA i pištolj, a onda očeli da se raspituju da li ima spisak registrovanih gostiju i da li među njima i migranata, koje su nešto kasnije i pronašli na spratu kafane.
Milojević i Savić su onda A.V. rekli da će zvati policiju i inspeciju, te da da će mu objekat biti zatvoren, a on uhapšen. Potom su mu predložili da ipak odu na neko „mirnije mesto“ i „popričaju“, pa su se odvezli do domaćinstva A.V. gde je Savić izvadio pištolj i stavio na sto, a onda vlasniku kafane rekao „jesi li svestan šta si uradio, predloži nešto“. A.V. je, kako je utvrđeno, inspektorima predložio da im da po 500 evra, što su oni odbili, da bi ponudu mita od po 1.000 evra prihvatili, uz poruku da, „ukoliko bude imao problema sa azilantima ili policijom“, pozove Savića na broj telefona koji mu je dao.
Vlasnik kafane ipak je uhapšen polovinom prošle godine kada je policija sprovela akciju otkrivanja takvih objekata u kojima borave neprijavljeni migranti. Tek tada otkrivena je uloga dvojice inspektora koji su nakon toga sporazumno raskinuli radni odnos. Prvostepenom presudom Višeg suda, inače, bili su osuđeni na po godinu i po zatvora, a oduzeta im je i protivpravno stečena korist od 241.268 dinara.
P. V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.