Bez para nema ni posla

imageNi godinu dana nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji izmedju Gorenja I države Srbije nemapomaka po pitanju subvencija. Kad nema subvencija nema ni zapošljavanja.

Za mesec januar kompanija Gorenje najavila je susret sa novinarima kako bi javnost bila upoznata sa proizvodnjom I radom fabrike u Valjevu , a li izvesno kako bi bili dobijeni I odgovori na pitanja šta je sa najavljenim zapošljavanjem I subvencijama?
Podsećamo , pre godinu dana u fabric Gorenje tadašnji premijer Aleksandar Vučić najavio je novo zapošljavanje u Valjevu I u okviru toga sa kompanijom Gorenje u ime Vlade Srbije potpisao Memorandum.
Iz Gorenja je tada stigla I informacija da se planira zapopšljavanje 300 radnika u prostoru nekadašnje fabrike Elind koju je Gorenje kupilo za 86 miliona dinara iz stečaja.
Kako tada , tako I sada , ni subvencija ni novog zapošljavanja.
“U Valjevu je “Gorenje” završilo postupak kupovine “Novog Elinda”, tako da smo kupili dodatne nekretnine. U ovoj oblasti sada sprovodimo sanaciju zemljišta u okolini, uklanjamo opasne materije i regulišemo okolinu. Razmatramo više mogućnosti za budući sadržaj i aktivnosti u tim objektima, a očekujemo da ćemo doneti odluku sledeće godine. Još uvek nije postignut dogovor sa državom o subvencijama za nova radna mesta”, saopštilo je “Gorenje” novinarima u Valjevu.
Kako već dugo u Valjevu nema novih investicija I nema većeg zapošljavanja radnika u novogodišnjem intervjuu za Vamediu gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović odgovarajući na potanje zašto se sve odvija po tom pitanju tako sporo kaže:” Možda je razlog sporosti to što je srpska Vlada do sada forsirala razvoj pre svega juga Srbije. Ja imam čvrsta obećanja da će sada u fokusu biti zapadna Srbija , a mislim da je Valjevo centar tog dela Srbije i sigurno da će biti značajnih investicija i pomoći kada je Vlada u pitanju”.
Zapadna Srbija već dugo nije u fokusu, bar to nije Valjevo, a I u ovom gradu žive ljudi kao I u Beogradu ili kom drugom podobnijem gradu.
Ako je prethodnih godina tiho objašnjenje, zašto nema investicija, bilo da je potrebno da vlast bude kao na nivou Republike da bi došao investitor ostaje zaista veliko pitanje šta se sada dešava kada je vlast kompatibilna?
Na proleće ove godine biće dve godine od funkcionisanja tako kompatibilne vlasti, ali subvencija nema.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.