Ni zime ni struje za skijalište

imageVisoke dnevne temperature ove zime otežale su početak skijališne sezone na Divčibarama. Ali nije samo vreme krivo.

Iako je početak skijališne sezone bio najavljen za 24. Decembar to se nije dogodilo iz nekoliko razloga.Najpre je pregoreo trafo zbog uključenja trećeg topa za osnežavanje staze da bi potom vetar pokidao dalekovodne strujne kablove. Visoke dnevne temperature nisu nešto na šta se računalo pa se sada čeka da se vreme stabilizuje presvega i zaliči na zimsko.
Po ugovornoj obavezi preduzeće „Kej invest nekretnine“ instaliralo je redjaje za veštačko snežavanje staze , pet topova i dve žrafe. Kako kažu u ovom preduzeću njihov rad nije moguć jer čim se uključi više mašina dolazi do prekida napajanja strujom.
Trafo stanica u pnožju staze trujom snabdeva samo kijalište trebalo bi snagom od 450, a zaprav aje 130 kilovata struje. Za dodtno napajanje potrebna je saglasnost Grada i ED.
Prilikom potpisivanja ugovora kojom preduzeće „kej invest nekretnine „ stazu zakupilo za jedan dinar na 15 godina grad je na sevbe pruzeo obavezu obezbedjenja dgovarajućeg trafoa , ali i samog pritupnog puta. Tek u novembru prošle godine potpisan jeugovor kojim je dredjeno da Grad bezbedi sredstva i gradjevinsku dozvolu nakon čega je trelo da usledi rasisivanje tendera čime bi se obezbedio još jedan kabal za stazu. To se nije dogodilo.
Zašto je grad godinama čekao na ispunjenje svoje ugovorne obaveze , ako je još krajem 2016. godine na otvaranju te skijališne sezone kome su prisustvovali i direktor Nacionalne turističke organizacije i gradski funkcioneri, zvanično potvrdjeno da je grad zainteresovan da skijalište funkcioniše , za sada nije poznato.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.