Dogradnja Gimnazije i jednosmenski rad

imageValjevska gimnazija bi zahvaljujući Kancelariji za obnovu i razvoj već u ovoj godini mogla da počen dogradnju još jednog dela zgrade i rekonstrukciju postojećeg. Ukoliko se dogovoreno realizuje Gimnazija bi sa dodatnih 12 učionica mogla da predje u jednosmenski rad.

Kako se moglo čuti na sednici Skupštine Kancelarija za zajednička ulaganja investiraće sredstva u rekosntrukciju i dogradnju zgrade Gimnazije. U saradnji sa Gradom Valjevom započele su aktivnosti na projektovanju dogradnje i renoviranja. „ Kad je u pitanju dogradnja to podrazumeva pasarelu izmedju novog dela i sadašnjeg , ali i dogradnja 12 učionica po 60 kvadrata i jedna fiskulturna sala za sve sportove. Tu bi bile svlačionice i kancelarije i iznad tog prostora bi bilo školsko dvorište. Za to je potrebno da sadašnju salu pretvorimo u višenamenski prostor pozorišnu i bioskopsklu salu sa 200 mesta za sedenje, za brojne vananastavne aktivnosti. Tu su i druge adaptacije i rekonstrukcije, ali ono što je bitno za nas jeste da bi 2020 kada bi radovi trebalo da se završe Valjevska gimnazija bila možda medju prvim srednjim školama , a sigurno prva medju Gimnazijama koja bi prešla na jadnosmenski rad“, kaže Vojislav Andrić direktor Gimnazije.

image Dogradnja bi tako podrazumevala da Gimnazija ima 27 učionica, a jednosmsneki rad bi omogućio više prostora za brojne vannastavne aktivnosti po kojima je Gimnazija već prepoznata u Srbiji.
„Sala je potopljena u zemlju . Ovo je jedna od ideja jer mis mo došli do urbanističkih i tehničkih projekata i od nekoliko ideja biće izabrano najbolje rešenje. Ovakva fiskulturna sala koja se predvidja već postoji u Obrenovcu, potopljena je u zemlju pet metara, ima svetlarnike . Ne smemo zaboraviti da je ovo elegantno rešenje s obzirom da se iza nalazi Muselimov konak koji je pod Zaštitom spomenika i ne možemo ga zakloniti. Potapanje u zemlju je zato dobro rešenje,“kaže Andrić.

Sama sala bi po njegovim rečima bila deljiva na dva nezavisna dela gde bi se istovremeno mogla držati nastava za dva odeljenja. Kako se moglo čuti, grad Valjevo platiće pomenuto projektovanje za šta se predvidja da će koštati oko 2 miliona dinara,dok će novac za radove izdvojiti Kancelarija u visini od 200 miliona dinara.
„Očekujemo da prvog septembra 2020. godine naši djci krenu u renoviranu i dogradjenu školu“, dodao je Andrić.
S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.