Maske za spomenike

      Нема коментара на Maske za spomenike

imageBlic/U gradu u kojem se diše najzagađeniji vazduh u Srbiji zaštitne maske stavljene su i na spomenike, a grupa Valjevaca, pokretača akcije „Da Valjevo prodiše“, na ovaj način skreće pažnju da je „dogorelo do noktiju“.

I Novu godinu i Božićne praznike Valjevci su dočekali gušeći se u smogu i čađi čija je koncentracija na pojedinim mernim mestima bila nekoliko puta veća od dozvoljene. Zvanični podaci pokazuju da Valjevci udišu vazduh treće kategorije i da je grad na Kolubari, uz Beograd i Užice, jedan od najzagađenijih po koncentraciji PM-10 čestica koje predstavljaju smešu dima, čađi, prašine, kiseline i metala, sadrže i teške metale kao što su kadmijum, nikal i arsen, direktno napadaju najdublje delove pluća i odgovorne su, kako procenjuje Svetska zdravstvena organizacija, za preuranjenu smrt 5.400 ljudi svake godine u Srbiji.

Uključujući alarm za uzbunu, zbog toga je grupa Valjevaca okupljena oko akcije „Da Valjevo prodiše“, zaštitne maske stavila i na biste narodnih heroja u parku „Vide Jocić“, te na spomenike ustaničkim knezovima Aleksi Nenadoviću i Iliji Birčaninu, proti Mateji Nenadoviću…
– Dosta nam je letargije i dopuštanja da se svi problemi na lokalu sistematski zanemaruju. Ne možemo da promenimo sve odjednom, ali možemo da skrenemo pažnju na strašno zagađenje koje nas truje predugo. Svako ko je proveo bar jedno popodne u Valjevu zna zašto smo toliko ljuti – kaže za “Blic” Andrija Petrović, jedan od organizatora akcije.

Po njegovim rečima, rešenje hronične valjevske “bolesti” mora početi iskorišćavanjem kapaciteta gradske “Toplane”, tako što bi se omogućilo što jeftinije priključenje na centralni daljinski sistem grejanja, s obzirom da se 80 odsto domaćinstava u Valjevu individualno greje na ugalj i drva, što u velikoj meri doprinosi zagađenju.
– Uz to, potrebno je pod hitno priključiti bolnicu i ostale velike potrošače na daljinski sistem, kao i promeniti način naplate po kvadratu, na naplatu po utrošku. Pod pretpostavkom da u gradskom i republičkom budžetu nema dovoljno para za sve ove akcije, treba se obratiti odgovarajućim fondovima EU za savet, kredit ili bespovratnu pomoć – predlaže Petrović.

Podacima o zagađenju vazduha u Valjevu nedavno je, na skupu posvećenom zaštiti životne sredine, bio šokiran i minister ekologije Goran Trivan, koji je konstatovao da je situacija “dramatično loša” i da “Beograđani imaju bolji vazduh od Valjevaca”.

– Vi ćete se pogušiti na kraju. Dajte da razgovaramo i nađemo rešenje. Ministarstvo će da pomogne – obećao je ministar Trivan.
P.vujanac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.